In het Verhalenhuis schuif je gezellig aan bij nieuwe vrienden

In het Verhalenhuis schuif je gezellig aan bij nieuwe vrienden

Een restaurant is Het Verhalenhuis Belvedère op Katendrecht eigenlijk niet. Hier kom je voor de
verhalen en de ontmoeting. Maar eten kun je er zeker wel. En hoe.

Het Verhalenhuis is gevestigd in een mooi oud hoekpand op Katendrecht. Het is een museum,
buurthuis, eetzaal en podium ineen. Ook worden er wandelingen door Katendrecht georganiseerd, het
zogenaamde: 'Kapie maken’. Op verschillende locaties hoor je verhalen over de roemruchte
geschiedenis van de wijk en haar bevolkingsgroepen. Als havenwijk was De Kaap de plek waar
bijvoorbeeld de Grieken, Kaapverdianen en Chinezen hun eerste Rotterdamse stappen zetten. Elk
verhaal samen met een hapje of drankje: van een Surinaamse bara tot een glaasje Kaapverdiaanse
ponche.


In het Verhalenhuis zelf kun je dagelijks aanschuiven voor de lunch. Onder leiding van Paola Marchesi
maken verschillende gastkoks de gerechten die bij hen thuis ook op tafel komen. Dat kan een Syrisch
menu zijn van Anahid, Indonesisch van Yin, Surinaams van Bonita of een van de andere gastkoks.

De combinatie van kunst, verhalen en eten is niet toevallig. Linda Malherbe, medeoprichter van het
Verhalenhuis, omschrijft het als volgt: ''Eten is onze binnenkomer, een soort lijmmiddel.'' En dat is een
slimme, maar vooral ook smakelijke truc. Je komt voor het eten, maar gaat naar huis met zoveel meer
dan een gevulde maag. Het is elke keer weer een verassing bij wie je aan tafel komt te zitten. De
sfeer is ontspannen en het ijs is snel gebroken.

Eten met Kapenezen

Een keer per maand is het Kaapse Tafel. Oudere Kapenezen eten dan gratis. Als bezoeker 'van buiten aanschuiven kan ook, dan betaal je tien euro. Op zo'n middag bezocht ik voor magazine
Uitagenda het Verhalenhuis. Wij deelden een tafel met Jim Tsang, geboren en getogen op de Kaap.
Jims vader was een van de eigenaren van Chinees restaurant Chong Kok Low op de Delistraat, het
eerste Chinese restaurant van Nederland. Hij wordt vandaag vergezeld door zijn schoonzoon Lutz, die
over is uit Zuid-Afrika.

Op het menu vandaag: Geurige gele rijst, malse kip en boterzachte kool met wortelen, gemaakt door Bonita. We krijgen er ook een extra schaaltje jus bij, gewoon omdat dat lekker is. De schaaltjes gaan de tafel rond, we helpen elkaar met opscheppen en waar nodig worden de kommen nog een keer bijgevuld. Ook Fatima en Marcha schuiven aan, ze zijn allebei kunstenaar. Fatima is artist in residence in het Verhalenhuis, en laat ons na het eten haar prachtige schilderijen zien.

De Zomerkiosk

Als we tien verhalen en vier vrienden rijker naar buiten lopen zien we het volgende gezellige project
van team Belvedère: een zomerkiosk in het Buizenpark, het mooiste onbekende park van Rotterdam.
De kiosk is gebouwd van hergebruikte materialen: van het Chinese pagodedak tot balken uit de
gesloopte huizen van de Tweebosbuurt.

Bij de kiosk haal je warme en koude drankjes, kruidenthee of Surinaams gemberbier. In de vriezer
liggen Chinese rodebonenijsjes. Er zijn crèpes en Arabische snacks. Op de tuinstoelen of
strandstoelen is het heerlijk toeven, met uitzicht op de nieuwe Maas. Een ontmoetingsplek om van te
dromen.

Tekst: Lot Piscaer
Beeld: Hester Blankestijn

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.