Theatermanifestatie Na de Dam toont aan dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is
Theater Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei waarmee theatermakers en artiesten zich inzetten om deze dag van extra betekenis te voorzien. In Rotterdam zijn er voorstellingen bij Theater Rotterdam, Theater Zuidplein, het Nieuwe Luxor, Theater Walhalla en de Centrale Bibliotheek. Op 4 mei worden daar na de Dodenherdenking voorstellingen uitgevoerd, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Ook zijn er weer vier jongerenvoorstellingen in Rotterdam te zien. Tegen het licht van de actualiteit vindt Theater Na de Dam het juist nu belangrijk om lessen te trekken uit de geschiedenis voor de tijd waarin we nu leven.
Nationale Jongeren Herdenking 2024
De Nationale Jongerenherdenking vindt opnieuw plaats in het nieuwe Luxor Theater, met ook dit jaar weer een programma dóór en vóór jongeren. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Het programma wordt gepresenteerd door Guido Spek. Na het interactieve gedeelte Samen herdenken is iedereen om 20.00 uur twee minuten stil. Na deze twee minuten stilte is er een voordracht verzorgd door Spraakuhloos. Hierna volgt eerst de voorstelling ANTHEMON van Misiconi Dance Company. Deze voorstelling is een reis door verschillende herdenkingsrituelen. Van verstilde momenten van rouw tot vieringen van hoop en veerkracht, de voorstelling weeft een rijk bloementapijt van emoties en ervaringen. Ook Helden 2.0 van Jeugdtheater Hofplein wordt uitgevoerd.
In nieuwe Luxor Theater op 4 mei vanaf 20.15
Slachthuis vijf
De succesvolle en bejubelde voorstelling Slachthuis vijf in de regie van Erik Whien komt terug naar het theater. Slachthuis vijf draait om Billy Pilgrim, een Amerikaanse soldaat die los is geraakt van de tijd. Hij kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore.
In Theater Rotterdam op 4 mei om 20.45 en 5 mei om 14.30.
De razzia van ’44 bezongen
In de muziektheatervoorstelling De Razzia van ’44 Bezongen komen verhalen en liedjes aan bod over de dwangarbeiders die tijdens de grote razzia van 10 en 11 november 1944 uit Rotterdam en Schiedam werden afgevoerd. Meesterverteller Roland Vonk en actrice Daisy Hagendoorn wekken de geschiedenis tot leven.
In Kantine Walhalla op 4 mei om 15.00 en 20.30
Strijder
Waarom en waarvoor hebben mensen in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk gestreden? Hoe zagen deze strijders er uit en waarom deden deze strijders wat ze deden? Wie strijden er vandaag de dag voor de volgende generaties? Waar moeten we vandaag de dag meer voor strijden? Leerlingen van Mavo Centraal beantwoorden deze vragen in een bijzondere locatievoorstelling in samenwerking met Mahfoud Mokaddem en Sudesca Janse.
In de Centrale Bibliotheek Rotterdam op 4 mei om 20.15 en 5 mei om 15.15
Mandem
Jongeren uit Rotterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Dionne Zwennicker-Norton in de geschiedenis van Rotterdam Zuid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Samen met Dionne hebben de spelers deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, eigen gemaakt en vertolken dit naar een theatrale mix van spoken word, zang en dans. De voorstelling volgt het spoor van verzetshelden met wortels uit de Antillen en Zuid-Amerika.
In Theater Zuidplein op 4 mei om 20.45 en 5 mei om 13.00
Rubato
In deze voorstelling verdiept een twintigtal Rotterdamse jongeren zich in de rol van muziek in de kampen. Ze spraken daarvoor met overlevenden en deskundigen van Kamp Westerbork. Op basis van deze gesprekken is een voorstelling gemaakt. Hoe werd muziek ingezet door de nazi’s? En was het ook een vorm van verzet? Kan muziek troost bieden te midden van alle gruwelijkheid? Theatermaker Jasper Vaillant verdiept zich elk jaar in een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog dat in de geschiedenis onderbelicht is gebleven. Zo staat Theater Rotterdam niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de horror van het heden.
In TR8 William Boothlaan op 4 mei om 21.00 en 5 mei om 19.00
Kamp
Overvolle barakken, duizenden poppetjes in concentratiekampkleding, een spoorlijn, de poort met de woorden Arbeit macht frei. Hotel Modern heeft een enorme maquette gebaseerd op Auschwitz-Birkenau gebouwd. In de voorstelling wordt de onvoorstelbare Holocaust letterlijk hanteerbaar gemaakt. Het zichtbaar zijn van de spelers tijdens de voorstelling is daarbij een troost: de handen die zorgen dat de verschrikking op de toneelvloer wordt uitgespeeld, zijn tegelijkertijd de handen van de mensen die het drama willen navertellen, die het belang ervan inzien dat het niet vergeten wordt.
In Theater Rotterdam op 4 mei om 21.00.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.