Prachtige architectuur voor in huis
Meerdere trotse Rotterdamse designers en bedrijven laten zich inspireren door de imposante architectuur. Ook voor, tijdens en na de Rotterdam Architectuur Maand kun je met deze producten in huis genieten van onze iconische gebouwen.
Iconisch pins
De Rotterdamse designstudio Makii is in 2013 opgericht door illustratoren Mielo Pouwer en Idris van Heffen. Ze ontwikkelen vooral creatieve en innovatieve producten voor kids. Naast levensgrote kleurplaten, houten dieren, raamstickers en krasplaatjes hebben ze ook speldjes ontworpen. Er zijn inmiddels tien emaille pins van iconische Rotterdamse gebouwen zoals Hotel New York, Euromast, Centraal Station, Erasmusbrug en De Hef.
Een skyline in vilt
Tegenwoordig kan er vilt worden gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het Rotterdamse Viltstore is gespecialiseerd en maakt kunstwerken van PET-vilt. Ze nodige lokale artiesten zoals Cora Verhagen, Scherp Interieur en Stephan Brusche uit om ontwerpen te maken. Matthias Wentink laat zich inspireren door iconische steden en vormt deze tot minimalistische landschappen. Uiteraard maakte hij ook een Rotterdams wandkleed met onder meer de Euromast, De Hef en Markthal.
Stralende stad
Studio Rashkov is een grafisch ontwerpbureau in Rotterdam. De stad komt terug in veel verschillende verschijningsvormen. Zo rolden ze al ROTMAT uit, een op de stad geïnspireerde yogamat. Bekende Rotterdamse gebouwen als de Willemsbrug, Euromast, Markthal, De Hef en Erasmusbrug zijn afgebeeld . Ook maakten ze een set illustraties van gebouwen in fel zonlicht. De zogenaamde Radiant Gradient-prints fleuren elke kamer op.
Roffa state of mind is een set illustraties met iconische gebouwen in Rotterdam zoals De Kuip en De Hef en Patterns of Rotterdam bestaat uit ansichtkaarten, notitieboekjes en onderzetters. Door het herhalen en mengen van afbeeldingen van typische Rotterdamse beelden creëerden ze een nieuwe visuele taal.
Rotterdam op schaalgrootte
Aangezien Studio Lorier in Rotterdam is gevestigd, vormt de stad een inspiratiebron. Het resultaat is een porseleinen schaal met bekende bouwwerken als de Markthal, de Kubuswoningen, De Rotterdam, en het Centraal Station. De Rotterdam City Plate is in een gelimiteerde oplage geproduceerd,
Zelf bouwen
Ongeveer vanaf het moment dat Rotterdam zichzelf begon te profileren als 'De architectuurstad van Nederland' begon STRM met het produceren van doe-het-zelf bouwplaten van Rotterdamse gebouwen. De eerste collectie bestond onder meer uit de Robeco-toren, Willemswerf, Van Nellefabriek en Montevideo. Sindsdien zijn er elk jaar één of twee gebouwen aan de reeks toegevoegd, met als meest recente aanvullingen De Zalmhaven en Het Depot. De meeste bouwplaten zijn eenvoudig te maken en zijn in een uurtje of twee klaar.
Voor in de boeken
Het Rotterdamse nai010 uitgevers is specialist in het uitgeven van hoogwaardige publicaties op het gebied van architectuur, stedenbouw, kunst en design. Rondom de Rotterdam Architectuur Maand komen er uiteraard ook weer toepasselijke boeken uit.
Rotterdam Wederopbouw Stad biedt een overzicht van 100 projecten uit die wederopbouw, grofweg van 1945 tot 1970. Van Groothandelsgebouw tot Maastorenflat en van poffertjeskraam tot Euromast.
De 35ste editie van Architectuur in Nederland peilt zoals elk jaar de staat van de architectuur in ons land. Naast een overzicht van de opmerkelijkste en meest toonaangevende gebouwen signaleert de redactie ook trends, thema’s en ontwikkelingen.
Aan de Rijnhavenkade staat Meelfabriek CO-OP. In verschijnt een uniek portret van dit iconische gebouw, met een uitgebreid historisch onderzoek, archiefmateriaal en hedendaagse beelden.
Gevangen in foto's
Jarenlang was Galerie Urban Photo's gevestigd op de Pannekoekstraat. Tegenwoordig verkopen ze hun unieke beeldmateriaal uit Nederlandse stadsarchieven online. Uiteraard is er een uitgebreide Rotterdamse selectie. Op de website staat een collectie van ongeveer 500 foto's van alles wat Rotterdam is. De stad voor én na 1950, Feyenoord, moderne fotografie, abstracte foto's en zelfs schilderijen en tekeningen.