
Opperclaes brengt abstracte kunst uit de publieke ruimte naar Stedelijk Museum Schiedam
Kunstenaars floreren buiten op straat, omdat ze daar ultieme vrijheid ervaren en de smaak van de kunstwereld achter zich kunnen laten. Stedelijk Museum Schiedam en het Rotterdamse curatorenduo Opperclaes, bestaande uit Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten, presenteren de meest eigenzinnige en authentieke kunstenaars uit de scene. BOLD & Gritty toont aan dat hun werk komt ook op het museale podium tot zijn recht.
De internationale groep deelnemende kunstenaars Pablo Tomek (FR), Ilke Gers (NZ/NL), Yann L’Outsider(FR), Jason Revok (US), Thomas & Jurgen (NL), Mike Ballard (UK) en Kenneth Letsoin (NL) zijn met hun hoofdzakelijk abstracte werk vanaf 24 mei te zien in Stedelijk Museum Schiedam, samen met een van hun inspiratiebronnen Katharine Grosse (DE). Hun grootschalige, kleurrijke en abstracte kunstinstallaties bieden een nieuwe, rijke blik op abstracte kunst die buiten de traditionele musea ontstaat en gedijt in de publieke ruimte.
Het werk van deze kunstenaars bevindt zich normaal gesproken op bruggen, viaducten, pleinen en (zij)gevels van grote woningcomplexen. Anders dan de vele figuratieve muurschilderingen die projectontwikkelaars en overheden steeds vaker bewust inzetten om hele wijken en buurten te gentrificeren, werken deze kunstenaars vrijwel allemaal abstract, intuïtief en heel fysiek. Zo maakt de Franse kunstenaar Yann L’Outsider enorme abstracte muurschilderingen, vaak op verlaten gebouwen en industrieterreinen. Door zijn spuitbus in verschillende hoeken te houden en te variëren in beweging en snelheid produceert hij de meest fascinerende lijnen, patronen en composities.
Monumentaal en vergankelijk
Hoewel monumentaal van karakter, is het werk van deze kunstenaars zelden bedoeld of bestemd voor de eeuwigheid. Gebouwen worden gesloopt of krijgen een andere bestemming. Of het werk vervaagt door gebruik of de elementen. De in Nieuw-Zeeland geboren Ilke Gers maakt bijvoorbeeld grote vloerschilderingen. Met een wegbelijningskarretje brengt ze met kalk of tape enorme tekeningen aan op stations- en stadspleinen en zelfs daken. Door weer en wind en de vele voetstappen die erover heen lopen, vervagen haar lijntekeningen daarna langzaam; en zijn daarmee een performance op zich. Mike Ballard maakt op verschillende locaties monumentale sculpturen van restmaterialen, bouwschuttingen en gevonden plaatmaterialen op straat. Ballard laat de werken altijd achter; net zo lang tot ze vergaan of iemand besluit ze te vernietigen. Zo omarmt hij niet alleen figuurlijk de vergankelijkheid; het wordt zelfs een expliciet onderdeel van zijn werk.

Mike Ballard
Heel intuïtief
Het schilderen, rollen, sponsen of spuiten op groot formaat is een hele fysieke, lichamelijke handeling en daarmee een belangrijk ingrediënt in het werk. Keuzes worden heel intuïtief en ter plekke gemaakt en een compositie laat zich daarom niet altijd van tevoren uittekenen.
Coverfoto: Kenneth Letsoin voor BOLD & GRITTY, 2025, foto Mark Bolk
Dit is gesponsorde content



Werken van Ilke Gers, Kenneth Letsoin en Yann L’Outsider
Publieksdag met Opperclaes
Al in 2021 presenteerde Stedelijk Museum Schiedam met Glashard een grote tentoonstelling gewijd aan kunstenaars met ‘wortels’ in de graffiti-scene, in de loodsen van een voormalige glasfabriek in Schiedam. Het museum kocht enkele van de daar getoonde werken aan voor de collectie en liet Opperclaes daarna ook samen met de Nederlandse kunstenaar Iriee Zamblé een muurschildering in het museum maken. Het museum vraagt het Rotterdamse curatorenduo Opperclaes dit keer om kunst die normaal in de publieke ruimte gemaakt en getoond wordt, van buiten naar binnen te halen; en een podium in het museum te bieden. Op 12 juli verzorgt Opperclaes een Publieksdag met portfoliosessies met experts, een inspirerende Artist Talk en goede beats.

Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.