Openluchtexpositie met verhalen uit Feijenoord
Voor het project Hart als Zuid verzamelde Naamloos Collective onvertelde verhalen, belevingen en herinneringen van bewoners uit de wijk Feijenoord. De verhalen vormen de basis van vier kunstwerken die van 16 oktober t/m 1 november in de openbare ruimte van Feijenoord, binnen de grenzen van de Afrikaanderbuurt, te zien zijn.
Aanleiding van het project zijn de recente stadsontwikkelingen die het Zuiden van Rotterdam op de kaart moeten krijgen. De makers van Naamloos Collective; Nikki Georgiou, Yorbi Gutierrez en Nabil Tkhidousset, ieder met een persoonlijke achtergrond in Rotterdam Zuid, gingen een jaar lang op zoek naar de beleving van deze veranderingen onder de buurtbewoners.
Bijzondere levensgeschiedenissen
De kunstenaars kwamen verrassende perspectieven en bijzondere levensgeschiedenissen op het spoor tijdens hun onderzoek. Ze spraken met bewoners, jongerenwerkers, hulpverleners en ondernemers. De vier werken geven een fysieke plek aan de verhalen van de buurt.
Tours
Een belangrijk onderdeel van de openluchtexpo zijn de tours: routes die zijn uitgestippeld door buurtbewoners uit Afrikaanderwijk. Als ambassadeurs van Hart als Zuid nemen zij de bezoeker mee langs de kunstwerken en verrassende plekken in de omgeving. De rondleidingen lopen kriskras door de straten en buurten, vanaf het Spoorweghavenplein via Warung Sayang richting de Kaapstraat: de winkels en levens van de bewoners daar vormen het Hart als Zuid.
Over de vier werken
Nabil Thkidousset maakte een spoken word serie die bestaat uit vier videowerken. De video’s zijn geïnspireerd op ontmoetingen met buurtbewoners en worden vertoond in vier eetgelegenheden binnen Afrikaanderwijk: De Palmboom, Zafers Place, Warung Sayang en Noah Halal.
Arc de Mémoire van Yorbi Gutierrez is een sculptuurwerk en vertelt een verhaal over eigenaarschap: het is een brug, een poort, en een canvas, waar sleutelfiguren van Feijenoord, haar buurtbewoners, scholieren en lokale kunstenaars, hun verhalen op verzamelen in de vorm van beeld en tekst.
The Place In-Between van Nikki Georgiou (1990) is een audiovisuele installatie die de woonomgeving van Feijenoord laat zien door de karakteristieken van de buurt te vertalen naar geluid en beeld. Wat is het belang van geluid binnen een woonomgeving, en hoe creëert het geluidslandschap daar een gevoel van verbondenheid en thuis zijn?
Het vierde werk is een Urban Museum. Een fictief museum waarin op het eerste gezicht onbelangrijke verlaten objecten, gevonden in de straten van de wijk Feijenoord, ten toon worden gesteld door ze te presenteren als bezienswaardigheden, gemaakt door en voor de bewoners van de wijk.
Meer weten? Klik hier!
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.