Spring naar hoofdinhoud
Artikelen

Een culinaire wereldreis in eigen stad

Uitagenda Rotterdam

Net terug van vakantie? Of staat er nog een trip naar het buitenland gepland? Of wordt het een staycation? In Rotterdam is een culinaire reis mogelijk langs tientallen internationale keukens. Lot Piscaer ontdekte al een paar onderscheidende restaurants.

Goby Georgian Bistro

Lange tijd konden Rotterdammers alleen maar dromen van de verrukkelijke Georgische keuken. Dat veranderde toen Ani en Achi een kraam op de Rotterdamse Oogstmarkt huurden. Hun zelfgemaakte khinkali (stevige dumplings gevuld met gehakt en bouillon) en pkhali (groentedips) vlogen de kraam uit. Ze waagden onlangs de sprong naar hun eigen zaak, Goby. Het eerste Georgische restaurant in Rotterdam.

In de moderne bistro kun je borrelen of uitgebreid dineren. Samen eten is belangrijk in de Georgische cultuur. Daarom zijn de porties royaal, om te delen. Zoals bijvoorbeeld de Acharian khachapuri: een vers gebakken brood gevuld met kaas, afgetopt met een rauwe eidooier en een gulle klont boter. Andere favorieten: auberginerolletjes gevuld met een stevige, frisse walnotensaus of een megamals kippetje uit de oven met een verfrissende pruimensaus. Uiteraard is er veel keus in Georgische wijnen, en kun je proeven van de meer dan 8000 jaar oude (!) kennis in het wijnmaken.

Oudedijk 217b, ma & wo-vr 16.00-22.00, za 12.00-22.00, zo 12.00-21.00

Mama Essi

Misschien heb je weleens Oost-Afrikaanse enjera-pannenkoekjes gegeten, bijvoorbeeld bij De Smaak van Afrika of Viva Afrika. Maar het Afrikaanse continent heeft nog veel meer te bieden. Het ongedwongen Mama Essi, vlak bij metrostation Rijnhaven, laat je kennismaken met de West-Afrikaanse keuken. Hier eet je hoofdzakelijk Ghanees, met uitstapjes naar Ivoorkust, Kenia en een beetje Jamaica.

Probeer eens Nigeriaanse pepersoep, kenkey (gefermenteerde mais in maisblad met gegrilde vis), of jerk chicken met rijst en bonen. Of bestel Red Red – gebakken vis met zwartoogbonen en plantain (bakbanaan). Het gerecht heet zo omdat de bonen en de in palmolie gebakken bakbanaan een roodachtige kleur krijgen. De vis wordt in zijn geheel gebakken. De bonenstoof is romig, de plakjes bakbanaan stevig en zoet.

Echte aanraders zijn wat mij betreft de jollof, een rijstgerecht dat in de hele West-Afrikaanse regio wordt gegeten. De rijst, gekookt met tomaat, kruiden en specerijen, is zowel zoetzuur als pittig van smaak. Drink er een Mongozo-biertje bij, en je bestemming is bereikt.

Hillelaan 19, di-zo 14.00-22.30

Helai 

Of je nu komt voor het sprookjesachtige interieur, de beroemde Afghaanse gastvrijheid of het heerlijke eten: Helai heeft het. De grote, moderne zaak is gelegen in het buurtje rondom Pathé De Kuip. Het restaurant, in 2016 geopend als het eerste Afghaanse restaurant van Rotterdam, ligt aan het water van de Nieuwe Maas met een weids uitzicht op de stad. Ook het terras is dus een aanrader.

Het menu met de Afghaanse rijsttafel is een goede kennismaking met de Afghaanse keuken, die bekend staat om zijn relatief milde smaken. De rijsttafel wordt geserveerd op een grote ronde schaal, met de qabuli pilav, het nationale gerecht van Afghanistan (rijst met gekarameliseerde wortel en rozijnen) als middelpunt. Eromheen staan allerlei schaaltjes met curries, bijgerechten en sausjes. Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de kebabs en spiezen, die geroosterd worden op houtskoolvuur. En ook mooi: voor vegetariërs en veganisten is er volop keus.

Piet Smitskade 160, di-do 17.00-22.00, vr 17.00-23.00, za 12.00-23.00, zo 12.00-22.00

El Cafetal  

Wie even niet oplet, rijdt zo aan dit kleine zaakje voorbij. Maar binnen ontvouwt zich een wereld die zoveel groter is dan het eetcafé zelf. El Cafetal ademt de relaxte sfeer van Latijns- en Zuid Amerika. Een salsamuziekje staat op, een gezin deelt frietjes en arepa's, vrienden zitten aan een fruitshake, een alcoholvrije Pony Malta of een Club Colombia-biertje.

‘Een klein stukje Colombia in Rotterdam’, noemt eigenaar Julian het zelf. Hij begon het eetcafé in 2018 en wil dat iedereen er zich thuis voelt. Dat is zeker gelukt, want de sfeer is ontspannen en ongedwongen. Ook het eten heeft die persoonlijke, huiselijke touch van Julian zelf. In zijn kleine keuken maakt hij kraakverse empanada's en arepa's van maisdeeg. Of patacon con todo: een dubbelgebakken geplette bakbanaan met daarop geplukt kippen- en rundvlees en spekjes, plus saus. Met een beetje fantasie zou je het een Colombiaanse kapsalon kunnen noemen. Elke zondag is er een speciaal dagmenu met wisselende Colombiaanse klassiekers. 

Burgemeester van Walsumweg 716, wo-do 14.00-23.00, vr-za 14.00-1.00, zo 13.30-20.00

MUSUBU

MUSUBU is een authentieke Japanner op de Mauritsweg.  De chef van heeft meer dan 30 jaar ervaring in Japan, Frankrijk en Duitsland. Zijn carrière omvat onder meer een rol in een Michelin-aanbevolen restaurant in Duitsland, de Japanse ambassade in Frankrijk en een luxe resort in Okinawa. Zijn keuken combineert authenticiteit met elegante presentatie. Hij biedt Teishoku (gebalanceerde maaltijden met rijst, misosoep, pickles en een hoofdgerecht) en Izakaya (gerechten om te delen).

Mauritsweg 43A, ma, do, vr 12.00 - 15.00 en 17.00 - 22.00, za 12.00 - 23.00 en zo 12.00 - 22.00 

MeMe

Bij Vietnamees restaurant MeMe is een prachtige getekende landkaart van het oude Indochina (zo heette het huidige Vietnam, Laos en Cambodja in de Franse koloniale tijd) te vinden. Thuan Nguyen kan je er alles over vertellen.

Thuan wil graag dat iedereen kan genieten van de Vietnamese keuken. Daarom heeft Meme een ruime keuze aan vegetarische gerechten, en is het menu volledig halal. Dat betekende wel dat Thuan op zoek moest gaan naar smaakvolle vervangers voor varkensvlees, dat in veel Vietnamese gerechten gebruikt wordt. Zijn trots is de Bun Bo Hue, een pittige noedelsoep van runderbouillon met kippenworst. Zelfs zijn moeder, naar wie het restaurant is vernoemd (MeMe betekent mama), merkte niet dat er geen varkensvlees in zat.

Toen Thuan hier vijf jaar geleden begon, zag de straat er nog heel anders uit: ''Ik woonde zelf lang in deze wijk, maar miste nog veel dingen. Het vergt wat investering, maar ik had er alle vertrouwen in. Ik geloof in Zuid.''

Zuidplein 88, dagelijks, 12.00-21.00

Destino

Destino is al ruim vijftien jaar lang een gerenommeerd tapasrestaurant. Op de Zaagmolenkade is de allereerste sherrybar van Nederland toegevoed. Niet alleen vele soorten sherry’s, maar ook sherrycocktails staan centraal, een uniek concept waarmee Destino zich als ware pionier positioneert.

Stiel

Er zijn heel veel Italiaanse restaurants. Stiel in Station Bergweg is er een waar gerechten worden bereid volgens de 'polder Italiaanse' stijl'. Met de focus op kwalitatieve en lokale ingrediënten ligt. Alles komt van zo dichtbij mogelijk, zolang dat op een toegankelijke en verantwoorde manier beschikbaar is.

Bergweg 335, wo t/m zo vanaf 18.00

Erikucha Areperia

De Markthal is een grote verzamelplaats van internationale cuisine.  In tien stappen gaat het van de Griekse hartige taarten van Tsu Pies naar de Koreaanse gefrituurde kip met rijstcakes van Miss Chara.  En van Turkse mantı bij The Mantı tot Chinese dumplings bij Bapao en Bao. Vlak naast elkaar zitten Punjabi Food, met goed geprijsde biryani's en curry's, en 55 Bombay Street, een stand die zich specialiseert in vega(n) Indiaas streetfood. Portugese piri-piri-kip van de houtskool-grill is te vinden bij Churrascaria Adega en Turkse gözleme bij Ekmekci. Venezolaanse maisbroodjes worden geserveerd door Erikucha Areperia

Zelf zeggen ze: "Wij maken arepas, een straatgerecht uit Venezuela. Het is echt comfort food: warm, zacht maar ook knapperig brood. De arepas zijn van nature glutenvrij en gevuld met heerlijke, traditionele vullingen. Voor gasten die meer van de Venezolaanse keuken willen ontdekken, serveren we ook typische snacks zoals empanadas en tequeños.''

Ds. Jan Scharpstraat 298, ma t/m do en za 10.00 - 20.00, vr 10.00 - 21.00 en zo 12.00 - 18.00

Uitagenda Rotterdam

Uitagenda Rotterdam is ook een magazine dat elke twee maanden wordt verspreid in Rotterdam. Verschillende redacteuren en fotografen verzorgen verhalen, rubrieken en reportages. Als er verhalen uit het magazine op de website worden gepubliceerd, worden de namen van de makers bij het artikel geplaatst.  

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.