Beleef het kleurrijke Curaçao door de ogen van kunstenaar Frieda Hunziker
Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert het kleurrijke werk van de Nederlandse kunstenaar Frieda Hunziker (1908-1966) in de tentoonstelling Een vlucht naar Curaçao. De expositie is gebaseerd op een reis naar Curaçao die ze in 1951 maakte en combineert Frieda’s blik op het eiland met het perspectief van hedendaagse kunstenaars die een band hebben met Curaçao: Serana Angelista, David Bade, Carlos Blaaker, Eugenie Boon, Avantia Damberg, Tirzo Martha, Shertise Solano en Gilleam Trapenberg. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 29 april t/m zondag 3 september.
Een bredere blik op Curaçao
Frieda’s werk is een ode aan curaçao. Een liefdevol, maar ook een geromantiseerd beeld dat zich richt op de natuur en klimaat, maar minder op het sociaal-maatschappelijke aspect. Haar blik verbeeldt daarom slechts een deel van de realiteit van het eiland, waarin kolonisatie nog steeds zijn doorwerking heeft. Op verschillende plekken in de tentoonstelling zijn koptelefoons te vinden, waarop je verhalen kunt luisteren van verschillende personen uit Schiedam en omgeving die hun wortels op Curaçao hebben.
Langdurige inspiratie
Nog tot ver in de jaren vijftig werken de Curaçaose invloeden door in de kunstwerken van Frieda Hunziker. Het wordt kleurrijker, lichter van kleur en abstracter dan haar voorgaande werken. Ook Curaçaose motieven blijven terugkomen: cactussen, dieren en het landschap. In de jaren zestig verandert haar kleurenpalet opnieuw en worden haar schilderijen donkerder en robuuster.
Hedendaagse interventies
Ook geven hedendaagse kunstenaars hun visie op Curaçao met hun werk. Het gaat om Serana Angelista (ook grafisch ontwerper van de tentoonstelling), David Bade, Carlos Blaaker, Eugenie Boon, Avantia Damberg, Tirzo Martha, Shertise Solano en Gilleam Trapenberg. Ze snijden actuele sociale kwesties aan die spelen op het eiland, zoals identiteitsvorming onder invloed van meerdere culturen, de vervuiling door olieraffinaderij Isla en de invloed van het toerisme. Gezamenlijk tonen zij wat Curaçao maakt tot de plek die het eiland vandaag de dag is.
Schiedammers en Curaçao
In het verlengde van de tentoonstelling over Frieda Hunziker voerden co-curatoren Melisa Cijntje en Melany Evora samen met beeldend kunstenaar Tarona gesprekken met jongvolwassenen uit Schiedam en omgeving die banden hebben met Curaçao. Vanuit die gesprekken ontstond in de Stadsgalerij van het museum een parallelle tentoonstelling genaamd Hend’i mundu / Mens van de aarde. Dit traject is onderdeel van het langlopende co-creatie- en participatieprogramma Mijn Schiedam van Stedelijk Museum Schiedam.Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Stedelijk Museum Schiedam.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.