7x bijzondere locaties op Open Monumentendag
Tijdens het weekend van de Open Monumentendag ontdek je de kleine en grote monumenten die Rotterdam rijk is. Wij zetten 7 bijzondere locaties op een rij die je kunt bezoeken.
> Heinekengebouw
In de jaren negentig kocht Stadsherstel Historisch Rotterdam het Heinekengebouw en restaureerde het grondig. Veel mensen kennen dit rijksmonument, maar niet het verhaal erachter. Het zal voor velen als een verrassing komen dat het Amsterdamse merk Heineken een rijke Rotterdamse geschiedenis heeft. De brouwerij hier was zelfs groter, omdat de export vanuit Rotterdam belangrijk was voor de groei van het bedrijf. Vroeger was dit pand onderdeel van een gigantisch complex, maar een groot deel werd door Heineken verkocht in de jaren zeventig, toen ze met het bedrijf naar Zoeterwoude verhuisden. Niels van der Vlist, directeur Stadherstel Rotterdam, vertelt hier meer over het bijzondere gebouw.
Foto: Stadsherstel Rotterdam
> Rotterdamsche Zeilvereeniging
Het clubgebouw voor de Rotterdamsche Zeilvereeniging aan de zuidelijke oever van de Kralingse Plas, is in 1937 gebouwd in de stijl van het ‘Nieuwe Bouwen’ naar ontwerp van architect W. van Tijen. Het gebouw verving het in 1936 afgebrande houten clubhuis uit 1918. De Rotterdamsche Zeilvereeniging richt zich op (zeil)watersporten: recreatief zeilen, wedstrijdzeilen en zeilopleidingen en dat alles in combinatie met een plezierig verenigingsleven. Lees hier waarom dit monument de plek van plezier van Han de Goederen is.
> Bureau Eendracht
Het indrukwekkende gebouw aan het Eendrachtplein werd in 1860 oorspronkelijk gebouwd als school. Na de oorlog tot 2016 was het pand in gebruik door de politie. Het gebouw transformeerde van een plek van orde, handhaving en tucht naar een plek waar jongeren met een crimineel verleden worden opgeleid en daarmee een kans krijgen terug te keren naar de maatschappij. Bijvoorbeeld door als barista heerlijke koffie te zetten, want wat verbindt er nu beter dan koffie? Het grand café Heilige Boontjes is tevens een ontmoetingsplek waar 'plezier' in het leven, in werken en in samenzijn weer centraal staat. Paulo Gomes is filiaalhouder van dit café, hij vertelt hier waarom dit pand voor hem een bijzondere waarde heeft.
> Hotel New York
Hotel New York is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid. Waar vroeger duizenden landverhuizers vol hoop op een beter leven vertrokken naar Noord-Amerika, komen gasten tegenwoordig in een bijzondere sfeer overnachten, eten, drinken, trouwen, vergaderen en feesten. Als je Hotel New York binnenstapt, ervaar je het: hier gebeurde het. De nostalgie is nog overal te voelen.
> De Hef
De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een spoorhefbrug over de Koningshaven. De brug wordt sinds 1993 niet meer gebruikt, omdat het treinverkeer vanaf Centraal Station tot Station Zuid door de Willemsspoortunnel rijdt. Door deze tunnel waren de Maasbruggen voor het treinverkeer overbodig geworden; de Hef stond zelfs op de nominatie om gesloopt te worden! Na brede protesten van veel Rotterdammers is daarvan gelukkig af gezien. Nu is de oude spoorbrug een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. Speciaal voor Open Monumentendag laat de gemeente Rotterdam het beweegbare gedeelte van De Hef tijdens elke rondleiding heffen of zakken!
> Maastunnel
De Maastunnel is de oudste afgezonken tunnel van Nederland. Hij verbindt in Rotterdam de oevers van de Nieuwe Maas. De tunnel omvat vier buizen: twee voor auto's, een voor fietsers en een voor voetgangers. Dagelijks maken ruim 75.000 motorvoertuigen en een groot aantal fietsers, bromfietsers en voetgangers gebruik van deze tunnel. Daarmee vormt de Maastunnel een belangrijke schakel in het Rotterdamse wegennet. In 2017 is begonnen met een renovatie van de tunnel, die in 2020 gereed moet zijn. De vernieuwing is nodig, omdat het beton van de tunnel is aangetast en de tunnel aan moderne veiligheidseisen moet voldoen. In een rondleiding zie je hoe het nu met de tunnel is gesteld.
De Maastunnel is een bijzondere plek voor Rotterdammer Anne-Marie. Lees hier meer over haar favoriete gebouw van de stad (en over de favorieten van anderen).
> Het Witte Huis
Het Witte Huis is lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Europa geweest. Het Witte Huis heeft het bombardement op Rotterdam in 1940 overleefd. Ook was het de eerste wolkenkrabber van Nederland en op het platte dak bevindt zich een uitkijkplatform. Al ver voor de oorlog werden inkomsten verhoogd door het publiek de mogelijkheid te geven om tegen betaling vanaf het dak een blik over de stad en haven te werpen. Wil je ook over de stad én de haven uitkijken? Bezoekers kunnen tijdens Open Monumentendag het platform op het dak betreden. Vrijwilligers van 'De Stichting Ons Rotterdam' verzorgen de rondleiding (kosten € 1 p.p.).
Bekijk hier alle monumenten die je kunt bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Op deze website kun je ook reserveren voor diverse rondleidingen en excursies!
Header foto: Eric Fecken
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.