Tijd om er lekker op uit te gaan! Wij maakten een route langs tien unieke kunstwerken die je misschien anders niet zo snel zou ontdekken. Een kidsproof wandeling door het stadscentrum met voldoende ruimte om te rennen, spelen en klimmen. En niet te vergeten: genoeg koffie to go’s onderweg! Bekijk hier alvast de route in Google Maps en ontdek hieronder welke kunstwerken je tegenkomt onderweg.
We starten op het plein bij het Museumpark, hét culturele hart van Rotterdam. Met musea zoals Het Nieuwe Instituut, Huis Sonneveld, Chabot Museum, Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum in de buurt. Ook de bruisende Witte de Withstraat met hedendaagse kunstinstellingen MAMA, Melly en TENT is goed aan te lopen.
Onze eerste stop is het enorme Depot Museum Boijmans Van Beuningen. Dit is de eerste museumopslag ter wereld waar publiek naar binnen mag om de kunstwerken te bekijken. En door de bijzondere vorm en de reflecterende spiegelwand heb je ook gelijk al een toffe foto voor Instagram binnen. Zin in koffie? Pal naast het depot vind je de Smaakvolvo. Hier wordt van dinsdag tot en met zondag koffie geserveerd vanuit een oldtimer.
We lopen over het bruggetje richting de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum. Daar vinden we maar liefst vijf verschillende kunstwerken.
1. Kameel en Reiziger (1992)
Henk Visch
Kijk eens naar boven! Een kameel en een begeleider, bovenop het dak van de Kunsthal. Maar in plaats van rondtrekken door een stoffige woestijn staan ze midden in Rotterdam. Zouden ze verdwaald zijn? Met kinderen kun je hier heerlijk over fantaseren.
2. Another Time II
Antony Gormley
Staat er nou een echt mens op het dak? Na wat langer kijken, blijkt het een levensgroot beeld van een man, turend in de verte. Het is een zelfportret van kunstenaar Antony Gormley, een bekende Britse beeldhouwer, die zijn eigen lijf wel vaker als model gebruikt.
3. AUB (1996)
Henk Visch
‘AU, mijn benen’ is de volledige titel van dit kunstwerk. En inderdaad erg geriefelijk lijken die benen daar niet te staan. Als jouw kids deze pittige schaatshouding een tijdje nadoen, begrijpen ze vast wel waarom de kunstenaar het zo heeft genoemd. En leuk detail: wist je dat het beeld stiekem ’s nachts geplaatst is door de oud-directeur van de Kunsthal? De afspraak met gemeente Rotterdam was namelijk dat het Museumpark vrij van beelden zou blijven.
4. Zwarte kraai (2006)
Florentijn Hofman
Dat kunst ook nog een praktisch doel kan dienen, bewijst de zwarte kraai in het Museumpark. Het Natuurhistorisch Museum hoopte dat het enorme metalen silhouet een einde zou maken aan de vele vogels die zich doodvliegen tegen de glazen pui van het pand. Volgens directeur Kees Moeliker is het aantal raamslachtoffers sindsdien zeker afgenomen. Maar helaas vliegen er nog steeds vogels tegen het museum aan, die dan natuurlijk wel direct een plekje in de collectie krijgen.
Kunstenaar Florentijn Hofman werd wereldberoemd door zijn enorme gele badeenden. Misschien heb je zijn Bospoldervos vlakbij het Marconiplein ook al weleens gezien. Het Nederlandse publiek kent Hofman ook vooral door zijn recente deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol?.
5. Konijnen (2003)
Tom Claassens
De schattige konijnen tussen het Natuurhistorisch Museum en de Kunsthal zijn behalve een kunstwerk ook een geliefd klim- en klauterobject voor kinderen. Het is een ode aan de konijnengroep die ooit op dit veldje speelde. Hoeveel konijntjes telt jouw kleintje er?
Steek bij de tramhalte voor het Erasmus MC de straat over. Bij de Noorse Zeemanskerk lopen we via de Baden Powelllaan zo Het Park in.
De Euromast kennen de meeste mensen wel. Maar ben je ook weleens in het prachtige park dat erachter ligt geweest? De ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Bij Parqiet, in het historische koetshuis, kun je terecht voor gezonde sapjes, koffie en gebak. Aan de rand van het park vind je ook Dudok in het Park, een rijksmonument uit 1750 dat met mooi weer van woensdag tot en met zondag geopend is.
6. De Verloren Parel (2015)
Madeleine Berkhemer
Is het een speelplek of een kunstwerk? De enorme parelketting in het gras is het allebei. De Verloren Parel is gebaseerd op het patroon van de paden in het 150-jaar oude park en bestaat uit 67 parels. Sommige parels zijn hol van binnen, waardoor kinderen er doorheen kunnen kruipen. Naast de ketting ligt een grote schelp van een zoetwatermossel met een fonteintje erin.
7. Gedenkteken voor Anton Verhey (Orpheus) (1926)
John Rädecker
Naast de parelketting staat het gedenkteken voor dirigent Anton Verhey. Het toont de mythische figuur Orpheus, die, wanneer hij zijn lier bespeelde, mens en dier ademloos kon laten luisteren. Aan zijn voeten zien we een aap, leeuw, lam en hond. Herkennen jouw kids alle dieren?
Vanuit Het Park lopen we een stukje op de Baden Powelllaan richting de Westzeedijk. Vanaf daar lopen we in oostelijke richting naar het Vasteland. Ter hoogte van de Albert Heijn, op de hoek van het Vasteland met de Scheeptimmermanslaan vinden we ons volgende kunstwerk.
8. De lange, dunne gele benen van de architectuur (1988)
Coop Himmelb(l)au
Is it a bird? Is it a plane? Het twaalf meter hoge beeld bestaat uit stalen platen en balken en behoort tot de deconstructivisme architectuur. Een stroming waarin alle traditionele ideeën overboord werden gegooid. Volgens het architectenduo weerspiegelde het beeld de dynamiek van hun tijd. Kun je zien dat er gespeeld is met vorm, volume en beweging?
We steken de Westzeedijk over naar de Westersingel, en lopen tot aan de Witte de Withbrug.
9. Qwertz (2000)
Franz West
Wat een gekke pastelkleurige dingen daar in het gras! Als je weleens worstjes maakt van klei, zie je dat het daar een beetje op lijkt, maar dan uitvergroot. De kunstenaar Franz West noemt de rollen zelf ‘sitzwursten’, dat is Duits voor zitworsten. Ze worden dan ook vaak gebruikt als bankjes.
We lopen het bruggetje over richting Museum Boijmans van Beuningen, maar stoppen op de hoek van de straat.
10. Sylvette (1970)
Pablo Picasso & Carl Nesjar
Wist jij dat er in Rotterdam een echte Picasso op straat staat? De 7,5 meter hoge betonnen ‘tekening’ stelt Sylvette voor, de muze van deze beroemde kunstenaar. Picasso maakte een serie tekeningen, schilderijen en installaties van het jonge meisje met de paardenstaart. Door wie of wat raken jullie geïnspireerd?
We lopen langs Boijmans van Beuningen en zijn weer terug bij het Museumpark, het einde van onze wandeling.
Maak kinderen nieuwsgierig door vragen te stellen. Hierdoor stimuleer je ze ook om goed te kijken. En natuurlijk zijn er geen foute antwoorden, laat ze maar lekker fantaseren! Stel niet te veel vragen, kinderen willen ook gewoon lekker spelen of doorrennen naar het volgende kunstwerk.
Voorbeeldvragen:
Veel plezier!
Error bij het laden van Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/InsertUmbracoFormWithTheme.cshtml)
Deze route werd samengesteld door Kunstfanaatjes. De illustratie is gemaakt door Yara Ruby. Foto's: Shutterstock, Kunstfanaatjes en Claire Droppert.