Nu zijn selfies de normaalste zaak van de wereld, maar in 1912 maakten we foto's van onszelf met een totaal andere techniek: snelfotografie. Het Nederlands Fotomuseum toont van zaterdag 3 juni t/m 10 september een eerbetoon aan dé fotorage uit de beginjaren van de 20e eeuw.

Twaalf portretten voor 25 cent! Druk op de knop en je staat erop! Heb jij je al laten Tip-Toppen? Met veel bombarie en schreeuwerige aanprijzingen barstte in 1912 een nieuwe fotorage in Nederland los: de snelfotografie.

Portretteren

Fotografie bestond al ruim 75 jaar, maar jezelf laten portretteren was lang niet voor iedereen weggelegd. De snelfotograaf bracht hier verandering in. Voor 25 cent kreeg je twaalf portretten van jezelf.

Fenomeen

Snelfotografie had als wereldwijd fenomeen een enorm effect op hoe wij vandaag de dag omgaan met portretfoto’s. Pasfoto’s, selfie’s, flitslicht... het komt allemaal voort uit deze periode. Het fotohokje - uitgevonden door een snelfotograaf - dat enkele jaren later op het toneel verscheen, drukte veel snelfotografen uit de markt en naar de vergetelheid. Tot nu, want ik deze expo neem je een duik terug naar die tijd. 

Klik hier voor meer info