SMAAKMAKER: Lokaal en groen eten aan de Goudsesingel
De Goudsesingel, een inmiddels door liefhebbers van eten en drinken drukbezochte straat, is een culinaire hoogvlieger rijker. Jord Coree, Roy Lammers en Birk Heijkants openden hier in december vorig jaar Restaurant Rotonde. De drie kennen elkaar uit de horeca in Utrecht, maar besloten voor het eigen restaurant terug te komen naar hun eigen Rotterdam. ‘Rotterdam past gewoon beter bij ons, ons concept en ons publiek’, aldus Birk.
Er wordt bij Rotonde gekookt op een houtvuur, dat door de open keuken midden in het restaurant niet te missen is. Jord staat te vlammen in die keuken, Roy is de koffie-expert en gaat over de muziek en Birk is verantwoordelijk voor de (natuur)wijnen, cocktails en andere dranken. Rotonde is namelijk niet alleen een restaurant, maar ook een wijnbar.
Boven het vuur wordt vooral met groente gekookt, waardoor de gerechten allemaal vegetarisch of veganistisch zijn. Dit is niet per se een bewuste keuze, maar Jord, Roy en Birk willen alles wat ze op het bord leggen kunnen verantwoorden en ze willen koken met wat op dat moment in de natuur voorhanden is. Dit leidt tot smaakcombinaties zoals wortel met hazelnoot en vlierbloesem of aardappel met daslook, en het onbekende zee-eik, een type zeewier.
Het restaurant heeft een echte huiskamersfeer met warm licht, houten meubels, waaronder stoelen uit het oude Tweede Kamergebouw, en een grote kast achterin langs de wand. In de kast staan nauwelijks boeken, maar liggen houtblokken voor het vuur, staan weckpotten met ingemaakte en gefermenteerde groente en flessen met eigen oliën en azijn. Ook maakt het drietal hun eigen dranken, zoals siropen en een kombucha van hibiscus.
RESTAURANT ROTONDE
GOUDSESINGEL 230
Tekst De Buik van Rotterdam | foto's Titia Hahne
Dit artikel is te lezen in de maart/april-editie van het Uitagenda Rotterdam magazine. Bekijk het magazine hier.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.