Smaakmaker: De Zijderoute Culinair
Wellicht ken je hem van zijn cateringbedrijf Maher’s Kitchen, zijn kraam in de Markthal of restaurant Lux aan de ’s-Gravendijkwal. De Syrische kok Maher Al Sabbagh serveert al ruim dertig jaar nog onbekende gerechten in Rotterdam. Hij gaat graag uitdagingen aan en dit heeft hem bij zijn nieuwste avontuur gebracht: De Zijderoute Culinair aan het Oostplein.
De Zijderoute Culinair is een cultureel centrum waar je vanaf september terechtkunt voor kunst, lezingen en films. Maar het is ook een plek waar je een drankje doet op het terras en waar je kunt ontbijten, lunchen of dineren. En dat laatste doe je met de gerechten van Maher.
Mahers maaltijden, zoals falafel, baba ganoush, humus en Siciliaanse melanzane alla parmigiana, ontstaan vanuit nieuwsgierigheid en die heeft hij van zijn oma. ‘Ze ging bijna als onderzoekster te werk als ze voor ons kookte. Dit zag je aan hoe ze proefde. Ook ging ze terug naar de regio’s waar het eten vandaan kwam om de ingrediënten op te vragen. Dit soort onderzoek doe ik nu zelf ook’, vertelt Maher trots.
Maher wil met zijn maaltijden bijdragen aan een variatie aan cultuur in Rotterdam. ‘Ik wil nieuwe gerechten blijven ontdekken en nieuwe zaken openen waar gasten die gerechten kunnen proeven. Ik zie het als meer dan alleen werk. Het is een missie geworden.’
Inmiddels zijn Maher en zijn team klaar met verbouwen en is De Zijderoute Culinair open gegaan. Half september is de officiële opening.
De Zijderoute Culinair
Oostplein 223a (Rotterdam-Oost)