Shantykoren zingen havenliederen tijdens Wereldhavendagen
Shanty-liederen zijn een traditie uit de oude zeilvaart en vormen een spiegel van een cultuur die deel uitmaakt van de Rotterdamse identiteit. De havenliederen bezingen het verhaal van zeelui. Stichting Shantyfestival Rotterdam organiseert tijdens de Wereldhavendagen weer het meerdaagse Internationale Shantyfestival rond de Leuvehaven en Plein 1940.
In het historisch maritieme centrum van Rotterdam is op vrijdag 1 september de opening van het festival tussen 18:30 en 22:00 op het hoofdpodium in de tent op Plein 1940. Zaterdag 2 en zondag 3 september zijn de koren te beluisteren en te zien op diverse locaties rond de Leuvehaven van 12:00 tot 17:00. Het programma op het hoofdpodium in de tent op Plein 1940 loopt op zaterdag en zondag door tot 21:30.
Er zijn verschillende Rotterdamse shantykoren die meedoen zoals Shantykoor Rotterdam, Shantykoor Barend Fox en De Rotterdamsche Scheepsmaetjes, dit koor bestaat uit zo'n 100 leerlingen van Rotterdamse basisscholen!
Immaterieel Erfgoed
De Stichting Shantyfestival is er bijzonder trots op dat het zingen van Shanties door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is aangemerkt als Immaterieel Cultureel erfgoed. Wat het zingen van Shanties zo uniek maakt is, dat de nadruk ligt op het ritmisch zingen, soms rauw, soms meedogenloos, dan weer melancholiek of juist vrolijk. Zo weerspiegelen zij het zware werk aan boord van het zeilschip, zoals bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen en het lichten van de ankers. Maar ook andere aspecten van het leven van de ruwe zeelieden van toen: havenliedjes en kroegliedjes, die vooral gingen over heimwee, vrouwen en drank. De muziekinstrumenten, die gebruikt werden, moesten gemakkelijk op reis meegenomen kunnen worden.
Op de website staat het complete programma voor 2023.
Fotocredits: door Helmuth Tjemmers, lid van shantykoor Rotterdam.
Dit is gesponsorde content.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.