Schuil voor het herfstweer bij een film

Schuil voor het herfstweer bij een film

Bioscopen zijn natuurlijk fijne plekken om te vertoeven als buiten de wind giert. Dit najaar zijn er weer verschillende festivals en evenementen waar je weg kan zakken in de comfortabele stoelen en van unieke films  kan genieten. Een perfect herfstuitje! 

Camera Japan

Ook dit jaar kent Camera Japan weer een divers programma, bestaande uit ruim 50 films, variërend van de beste en nieuwste Japanse arthouse, animatie, documentaires, korte films, klassiekers en speciale vertoningen. Het festival wordt op 20 september onofficieel afgetrapt in WORM met de bijzondere vertoning van Spaghetti Ramen. De achttiende editie van het festival wordt in LantarenVenster op donderdag 21 september feestelijk geopend met een taiko-performance en de Europese première van The Dry Spell, geregisseerd door Takahashi Masaya. 

Naast film focust het festival zich tevens op andere Japanse (beeldende) kunsten, cultuur en eten. Zo kunnen festivalbezoekers hun creativiteit de vrije loop laten gaan tijdens workshops zoals Origami, Koji & Wild Fermentation, Maki-e en New Kintsugi. Ook vinden er dit jaar twee proeverijen plaats: een met natuurlijke wijnen en een met whisky. Houd de website in de gaten voor meer workshops en informatie.

Verwacht ook dit jaar weer interessante exposities, de traditionele filmbrunch en het hoogtepunt voor de kleinste fans met de Kids’ Day. 

 

Joris van Dorp Schuiteman

NFF

Het Nederlands Film Festival vindt traditioneel plaats in Utrecht. Maar dit jaar wordt openingsfilm Sweet Dreams tussen 22 en 28 september in 34 filmtheaters heel Nederland vertoond. De speciale première wordt ingeleid met een persoonlijke videoboodschap waarin de regisseurs en acteurs je een kijkje achter de schermen geven.

In Rotterdam is LanterenVenster de bioscoop waar op 26 september Sweet Dreams vertoond. Het is een satirisch drama over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië. Renée Soutendijk, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Hans Dagelet, Hayati Azis, Rio den Haas, Muhammad Khan en Peter Faber maken deel uit van de cast.

Een dag later, op 27 september, wordt ook de slotfilm van NFF al vertoond. Zomervacht gaat over Brian die tijdens een broeierige zomervakantie opgescheept zit met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien.

 

Door Emo Weemhoff

Architectuur Filmfestival Rotterdam

Het AFFR viert de vijftiende editie, en daarom pakt het festival extra groots uit. Niet alleen met het meest uitgebreide programma ooit. Er zijn bijna 100 films over architectuur en de stad en daarnaast zijn er bijzondere lezingen en sprekers. Rem Koolhaas , Inez Weski, Martin Koolhoven, Deyan Sudjic en denker des vaderlands Marjan Slob zijn dit jaar allemaal te gast op AFFR. Daarnaast zijn er premières, klassiekers en niet eerder ontdekte films, maar ook masterclasses, short-programma's, excursies en een pubquiz. Voor wie niet kan kiezen is er op zondag de Best of AFFR.

Van 4 tot en met 8 oktober 2023 zijn Theater Zuidplein en LantarenVenster de places to be voor iedereen die zich interesseert voor architectuur, voor film of voor de eigen gebouwde omgeving. Op dinsdag 12 september staat het volledige programma online en start de kaartverkoop.

 

AFFR 2023 opent op woensdag 4 oktober in Theater Zuidplein, met de wereldpremière van A Plan for Paradise van Kati Juurus, een film die op soms hilarische wijze de diepgewortelde verschillen tussen Westerse ontwerpovertuigingen en de werkelijkheid in Nepal blootlegt.

In daaropvolgende vier dagen verkent het festival vanuit thuisbasis LantarenVenster een uiteenlopend programma met films over architectuur, de stad en het landschap: portretten van architecten en hun ontwerpen, maar ook films over actuele thema's zoals de manier waarop we omgaan met water, over de werkcultuur binnen de architectuursector en over de geglobaliseerde afvalindustrie. Nieuw dit jaar is dat er speciale focus is voor een tijdvak - de 'kritiese' jaren 70 - en voor een land waar zich belangrijke, voor het vakgebied relevante ontwikkelingen voordoen - in dit geval India, sinds 2022 het land met het hoogste inwonersaantal ter wereld, met alle ruimtelijke uitdagingen van dien; afzonderlijke programmalijnen, die bovendien allemaal aansluiten bij het hoofdthema van AFFR 2023, Contested Space.

De programmering van AFFR is zoals altijd breed, van onderzoekende, in-depth documentaires tot lichtvoetige, onderhoudende films - met zelfs animatiefilms en een muziekfilm over architectuur op het programma. Daarnaast is er natuurlijk veel ruimte voor lezingen, tours en debatten, met spraakmakende sprekers uit het vakgebied én daarbuiten. Zo is er voor iedereen die zich interesseert voor architectuur, voor film of de gebouwde wereld wel iets te zien op AFFR.

IFFR X KINO

 

Vanaf 4 oktober vertoont International Film Festival Rotterdam (IFFR) iedere eerste woensdag van de maand een festivalfilm met randprogramma in de Rotterdamse bioscoop KINO. Bijzondere IFFR-films die het verdienen om nog een keer gezien te worden, van obscuur en surrealistisch, tot uitdagend en origineel. 

t achtste seizoen van IFFR KINO trapt af met de RTM-avond: A night of resurfacing hope, op woensdag 4 oktober om 21.00 uur. Naast de vertoningen van de films Deeply, Madly (2022), The Disaster Cannot Be Contained (2022), Fin. Finito. Infinito. (2022), en Waka nanga mi (2023), is er een spoken word optreden van Amara van der Elst en een gesprek met de filmmakers over de invloed van poëzie op hun werk.
 
Op 1 november nodigen de IFFR Young Selectors bezoekers uit voor een filmische reis die de grenzen van identiteit overstijgt en een duik neemt in de diepte van geschiedenis en herinnering. De meeslepende film The Watermelon Woman (1995) is een aangrijpende verkenning van zwarte- en queer-identiteiten en hun evoluerende verhalen binnen de filmindustrie. De film wordt voorafgegaan door een vertoning van de korte film dey Dream, van Mo Futures, KANEA INDIGO & jai (bumi) reeberg. De makers van dey Dream zullen aanwezig zijn voor een nagesprek.

Singles (en non-monogamen) kunnen zich opgeven voor de IFFR KINO Blind Date vertoning op woensdag 6 december. Voor filmliefhebbers die niet aan willen sluiten bij het Blind Date event maar wel Olivier Assayas’ Doubles vies (2018) willen zien, zijn ook reguliere tickets beschikbaar.

Dit seizoen van IFFR KINO sluit af op woensdag 3 januari met de film Tres tristes tigres (1968) van Raúl Ruiz. Deze film schetst een sociaal milieu in Chili en is gebaseerd op een melodramatisch toneelstuk over onder meer een man die zijn zus prostitueert.

IFFR jaarrond
IFFR organiseert gedurende het hele jaar speciale filmvertoningen en evenementen. Naast IFFR KINO staan de onderstaande evenementen de komende maanden op de agenda.
 
Islemunda x IFFR
 
In september worden elke vrijdag Rotterdam en Rotterdamse filmmakers in de spotlight gezet tijdens Cinema op Zuid. Het programma bestaat uit vertoningen, interviews en optredens en is een samenwerking tussen Podium Islemunda en IFFR, Rotterdam Open Doek, Rotterdams 48 Hour Project en Rotterdams Filmplatform. Op vrijdag 22 september worden de documentaires Mondig Zuid en So Loud the Sky Can Hear Us vertoond. Beide films beleefden hun wereldpremière tijdens IFFR 2022. Filmmaker Lavinia Xausa en Mondig Zuid-producent Nienke Korthof sluiten aan voor een Q&A, gemodereerd door Swendeline Ersilia.
 
Films uit Delfshaven
 
IFFR en Bibliotheek Rotterdam vertonen samen met filmmaker Rogier Mulder de korte film Greetings From Wormhole 61 (2023) om 14.00 uur, op zaterdag 30 september 2023. Na de vertoning is er een workshop waarin de aanwezigen leren hoe ze hun eigen verhalen vorm kunnen geven op een creatieve manier. Dit evenement, in Bibliotheek Delfshaven, is gratis toegankelijk.

Films op Zuid
 
IFFR, Bibliotheek Rotterdam en Theater Zuidplein vertonen op zaterdag 28 oktober 2023 samen met filmmaker Ravi Sandberg de korte film Fantoomwijk (2023) om 14.00 uur. Aan de hand van de film gaan de deelnemers in gesprek over de identiteit van en de veranderingen in hun eigen wijk. Dit evenement is gratis toegankelijk.
 
Kriol Film Festival
 
Het Kriol Film Festival komt in samenwerking met IFFR op 12 november naar Rotterdam met een spectaculair dagprogramma vol film, muziek, entertainment en eten! Het Kriol Film Festival biedt een genuanceerde blik op het sociale, culturele en maatschappelijke leven van Kaapverdië en Kaapverdianen wereldwijd. Op 12 november worden vier Kaapverdische films, die eerder te zien waren tijdens IFFR, vertoond in het Theater Zuidplein Rotterdam.
  

Cinekid

Cinekid Festival is het grootste media- en filmfestival voor kinderen ter wereld en vindt plaats tijdens de herfstvakantie. LantarenVenster is van 14 t/m 22 oktober de Rotterdamse locatie.  Er worden tijdens het festival premières van (inter)nationale films en series vertoond en er zijn dagelijks masterclasses, workshops, en tal van activiteiten zoals meet & greets met de makers en acteurs.

Het overkoepelende thema van het festival dit jaar ‘Is dit echt?’. In het MediaLab kunnen kinderen op een speelse manier ontdekken wat de impact van de groeiende invloed van AI en innovatieve mediatechnologie is. De jonge bezoekers krijgen zelf de kans om te experimenteren en de grens tussen echt en nep te onderzoeken.

 

Wildlife Film Festival Rotterdam

Vanaf 31 oktober kunnen bezoekers weer een week lang genieten van de mooiste natuurfilms in Filmtheater Cinerama. De 9e editie van Wildlife Film Festival Rotterdam gaat van start met de première ‘Onze Natuur - Het Wilde België’. Kaskraker ‘De Nieuwe Wildernis’ viert op het festival haar tiende verjaardag.

Behalve een keuze uit ruim 50 films worden tijdens WFFR ook de mooiste wildlife foto's van dit moment geëxposeerd. In de unieke tentoonstelling ‘The Greatest Wildlife Photos of the World’ zie je in Cinerama ruim 80 verrassende en bizarre foto's gemaakt door fotografen van onder andere National Geographic en World Press Photo. Speciale aandacht bij zowel de films als de foto's is er voor het thema ‘urban wildlife’, waarbij de natuur een plek zoekt in een door mensen gedomineerde omgeving.

Cinema Culinair

Niet in een bioscoop. Maar eigenlijk nog huiselijker. Bij Cinema Culinair kijk je naar films als Chef, Julie & Julia, Estomago of La Grande Bouffe en eet je exact dezelfde gerechten als in de film. Op de seconde nauwkeurig, zodat je eet wat je ziet. Een zeer intense manier om een film te beleven met alle zintuigen. 

De tickets voor Cinema Culinair 2023 zijn nu beschikbaar. In de maand oktober zijn er  film-diners in het Keilepand. Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober wordt Chef vertoond. De swingende feelgood film met Amerikaans, Cubaanse en Koeraanse streetfood. Op vrijdag 27 oktober worden gerechten uit de klassieke Franse keuken geserveerd tijdens JULIE & JULIA. Een feelgood movie over twee vrouwen met een passie voor koken. Big Night is nieuw in het aanbod. Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober wordt het verhaal over twee broers die een Italiaans restaurant in New Jersey openen. Voor het eerst is er ook een brunch. Op zaterdag 21 oktober wordt Chocolat vertoond.

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.