Museum Rotterdam en het Belasting & Douane Museum doen mee aan De Canondagen
De Canon toont in vijftig vensters de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Tijdens het weekend van 25 en 26 mei organiseren negenendertig musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland bijna honderd activiteiten voor jong en oud waarbij de geschiedenis van Nederland centraal staat. Er zijn twee instellingen uit het netwerk van de Canon van Nederland in Rotterdam die deelnemen aan de Canondagen. Dit zijn Museum Rotterdam en het Belasting & Douane Museum.
Museum Rotterdam '40-'45 NU
Vanaf Museum Rotterdam '40-'45 NU is er op 26 mei de Wandeltour meidagen 1940 te volgen. Voorafgaand aan het verwoestende bombardement werd in Rotterdam van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Oud-militair en militair-historicus Wouter Hagemeijer van Strijd om de Maasbruggen vertelt tijdens deze wandeling over het strijdverloop en de verwarring die er heerste.
In het Museum Rotterdam '40-'45 NU wordt op beide Canondagen (25 en 26 mei) De documentaire De Aanval vertoond. De documentaire is samengesteld uit het historisch film- en fotomateriaal van de 12 meter brede filmschermen uit de tentoonstelling De Aanval - mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam. Centraal in deze film staan de verhalen van ooggetuigen vanuit drie perspectieven - de verwarring bij Rotterdammers, het verzet van de Nederlandse militairen én de ervaringen van Duitse soldaten.
Belasting & Douane Museum
Op zaterdag 25 mei worden bezoekers bij het Belasting & Douane Museum mee terug in de tijd genomen naar het fascinerende tijdperk van botersmokkel, een belangrijk sleutelstuk uit de Canon van Nederland. Een museumdocent toont een inspiratietafel vol intrigerende objecten. Van smokkelklompen tot kraaienpoten, elk item vertelt een bijzonder verhaal uit deze spannende periode.
Jonge avonturiers worden aangemoedigd om boeken te ontdekken zoals 'Smokkelkinderen' en 'Het Pungelhuis', terwijl we ook ons boeiende schoolprogramma 'Betrapt' presenteren.
Op de derde verdieping is Leon Warnies te vinden. Als gepensioneerd douanier kan hij alles vertellen over de boeiende geschiedenis van het douanewerk. In de educatieruimte laat hij hedendaagse douanevondsten zien.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.