Kunst in de buitenlucht tijdens Rotterdam Art Week
Kunst hoeft niet bewonderd te worden in een museum of galerie. Zeker niet in Rotterdam. Er is geen stad in Nederland met zo veel beeldende kunst in de openbare ruimte als Rotterdam. En tijdens Rotterdam Art Week is er nog veel meer te zien in de buitenlucht.
Rond de Van Nelle Fabriek
Op het buitenterrein van de Van Nelle Fabriek presenteren toonaangevende galeries meerdere imposante buitenwerken tijdens van Art Rotterdam. Met het werk De blauwen heet de Rotterdamse kunstenaar Onno Poiesz het publiek welkom. Het werk is feestelijk bedoeld, maar is ook een verwijzing naar oorlog en pandemie. Een andere Rotterdamse creatieveling, Tim Wes, presenteert de installatie Trauma Triggers Triumph. Boven de Van Nelle Fabriek wappert de vlag Equilibrium Wind. Deze vlag maakt deel uit van het project dat kunstenaar Thierry Oussou de afgelopen jaren heeft ontwikkeld over de katoenplantages in het district Panouignan in Benin. De vlag vertegenwoordigt alle mensen die in de schaduw werken.
Fons Hof, directeur Art Rotterdam, zegt over de selectie: ''Opvallend deze editie is het hoge aantal maatschappelijk geëngageerde buitenpresentaties met verwijzingen naar de wereld om ons heen. Klimaat, pandemie en populisme wisselen af met humor en verlangen.''
Werklicht
Dit kunstenaarscollectief organiseert sociaal-culturele activiteiten op verschillende locaties op Zuid. Tijdens de Corona-periode koppelden zij 100 dichters aan 100 kunstenaars. De dichters lieten zich inspireren door de kunstwerken. De samenvoegingen werden vorig jaar zomer getoond in een buitenexpositie. Het publiek wandelde rond de Fenixloods 1 om de werken te bewonderen. De werken zijn in een boek verzameld.
Tijdens de Rotterdam Art Week zijn op 19 en 20 mei de originele werken te bezichtigen op diverse locaties op de Wilhelminapier, op Katendrecht en in de Afrikaanderwijk. Dichters zullen op verschillende plekken hun gedicht voordragen.
Buitenplaats Brienenoord
ln de jaren '30 van de vorige eeuw zorgde scheepswerf Wilton Feijenoord er voor dat er een houten gebouw op het clubhuis voor jongeren fungeerde. Na jarenlang verval is het gebouw vijf jaar geleden weer volledig opgeknapt door Buitenplaats Brienenoord. Zij hebben er een plek van gemaakt waar er kan worden gespeeld en dingen kunnen worden gemaakt. Er is een beeldencollectie en met het project Waterwerken doen kunstenaars onderzoek naar onze verhouding met het water.
Afgelopen winter werden 15 makers vanuit verschillende disciplines uitgenodigd om de Buitenplaats over te nemen. In het weekend van Rotterdam Art Week presenteren zij doorlopend performances en workshops.
Murals Inc.
Rotterdam staat bekend om de street art. Het is dan ook niet vreemd dat er een Bureau voor hedendaagse muurschilderingen in de stad is gevestigd. Murals Inc. presenteert tijdens RAW de expositie: '...as an alternative to blah blahblahblah...’ gebaseerd op een tekstregel van SAMO, een graffiti-duo dat bestond uit grondleggers Jean-Michel Basquiat en Al Diaz. Verschillende kunstenaars hebben de afgelopen maanden kunst gemaakt in de openbare ruimte van Rotterdam, waarbij de locatie een belangrijke rol speelde. Voor zover mogelijk zijn de creaties naar Murals Inc. aan de Piekstraat gesleept om te worden geëxposeerd. De acties zijn gefilmd. Tijdens Rotterdam Art Week gaat de film in première.
Op een paar honderd meter van Murals Inc. bevindt zich bovendien het Helderheidplein. Dit plein is vernoemd naar de in 2004 overleden rapper Breyten Muskiet, die bekend werd onder de artiestennaam H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. Het plein is tijdens Rotterdam Art Week een plek waar lokale graffiti-artiesten hun werk etaleren.
Steur
Een voormalige energiecentrale aan de Galileïstraat is nu Steur te vinden. Een onderkomen voor innovatieve, vooruitstrevende makers en denkers die opereren op het snijvlak van kunst, design, technologie en duurzaamheid. Van 19 tot 22 mei kunnen voor bezoekers een kijkje achter de schermen nemen en het werk van huurders zoals Sabine Marcelis en Joost Dingemans (Plasticiet) bekijken.
De bewoners worden vergezeld door toonaangevende Rotterdamse kunstenaars zoals Gyz La Rivière, Jeroen Koolhaas, Joep van Lieshout, Luuk Bode, Rem Atelier en 75B en lokaal aanstormend talent. Voor het eerst is de voormalige turbinehal uit de jaren 30 die de kern vormde van de Steur energiecentrale nu publiekelijk toegankelijk.
Het avondprogramma vindt plaats in de onlangs gerenoveerde Steur Garden waar de de belangrijkste beeldend kunstenaars van het land worden getoond. Tijdens het avondprogramma zijn er verschillende panels en interviews en zal de eerste STEUR’ed not Shaken artiesten prijs worden uitgereikt in de geliefde buitenlocatie.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.