Spring naar hoofdinhoud

Het karakter van het Oude Noorden: Mecca

De Midden-Oosterse falafel of kebab kennen we, maar deze cultuur heeft nog duizend-en-een andere heerlijke gerechten. Dat laten Rita Balrak en Sven Brokaar maar al te graag proeven bij koffie- en cocktailbar Mecca met koffie, cocktails en een Midden-Oosters buffet. Ze vertellen over het Rotterdamse karakter, lekker eten en hoe het met Mecca gaat.

Nu al een eigen zaak starten, was helemaal niet het plan. Rita heeft veel ervaring als barista en Sven is al zo’n elf jaar bartender. ‘We zijn allebei echte Rotterdammers en ontzettend verliefd op wat deze stad geworden is; een prachtige mix van allerlei culturen.’ Toch was dit vaak aanleiding tot het delen van ideeën over de stad en het voeren van discussies. ‘We merkten dat we het vaak hadden over wat er mist in de stad. Noord zou nog best eens wat meer haar multiculturele samenleving mogen weerspiegelen, bijvoorbeeld.’

Goed uitgepakte kans

‘We zagen dat dit pand gebouwd werd. Gaandeweg werden we nieuwsgierig en gingen op zoek naar de projectontwikkelaar. Nog steeds niet echt met een plan, meer uit een soort stoute nieuwsgierigheid. Dat bleek een goede keuze, want we zaten erg op één lijn wat betreft de visie voor de stad. We konden die kans echt niet laten liggen en zo ontstond Mecca.’

De opening verliep helaas niet vlekkeloos, omdat de verbouwing erg uitliep. Hierdoor kon Mecca haar deuren pas maanden later openen dan gepland. Deze teleurstelling is allang goedgemaakt: ‘Mensen geven goede reacties en komen terug. Waar we zelf op hoopten, gebeurde: het publiek is heel divers. Als je de buurt wilt weerspiegelen, moet je datzelfde gevoel ook in je zaak hebben en dat is zeker gelukt.’

Steeds meer gerechten

Tijdens het ontbijt is de bar gevuld met fruitcocktails en yoghurt met Oosterse toppings. Deze gerechten worden per gewicht afgerekend. Hoe verder de dag vordert, hoe meer gerechten erbij komen op de bar. ‘Het is superleuk om te zien hoe mensen hier gebruik van maken: sommigen nemen een klein hapje, anderen komen uitgebreid dineren. Weer iemand anders neemt wat hapjes mee.’ De inspiratie voor al deze gerechten? Die komt van de zijderoute, die van China via India, Pakistan en Libanon naar Europa loopt.

Mecca
Noordsingel 39 (Oude Noorden)

De Buik schrijft over lekker eten en drinken en de foodcultuur in onze stad.

Bekijk het artikel in Uitagenda Magazine!

© Uitagenda Rotterdam magazine, oktober 2019
Tekst: De Buik van Rotterdam
Foto's: Titia Hahne
LET OP: op deze tekst rust auteursrecht. Het is niet toegestaan om deze in welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijke over te nemen, zonder toestemming van de uitgever.

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.