Spring naar hoofdinhoud

Gydo van der Wal ontdekt de eetbare stad en geeft recept van zijn favoriete wildplukgerecht

Je verwacht het misschien niet, maar zelfs hier, in de concrete jungle van Rotterdam, valt een hoop eetbaars ‘in het wild’ te ontdekken. Uitagenda Rotterdam sprak met Gydo van der Wal van BUIT eetbare natuur over de wildplukwandelingen die hij organiseert in het Kralingse Bos en op het Brienenoordeiland. Tijdens deze wandelingen laat hij zien, ruiken en proeven welke eetbare planten, bloemen en paddenstoelen je kunt vinden in het groen van de stad. De eerstvolgende Wildplukwandeling is op 15 mei in het Kralingse Bos. Gydo vertelt tijdens een 2,5 uur durende wandeling over de eetbare natuur die je onderweg tegenkomt. Onderaan het artikel vind je bovendien zijn favoriete wildplukgerecht: crispy fried chicken of the woods-recept.

Hoe ben je ooit wildplukker geworden?

‘Vroeger als kind was ik al gefascineerd door de natuur om ons heen. Die interesse bleef toen ik ouder werd. Het wildplukken is oorspronkelijk als hobby ontstaan; ik kocht ooit een boek om me meer te verdiepen in de eetbare natuur en met dat boek onder de arm ging ik op pad. Eerst op eigen houtje, later met gidsen, die me meer konden vertellen over de Nederlandse natuur en wildplukken. Vervolgens neem je zelf eens je vrienden mee. Dan ben je enthousiast, zij worden enthousiast en vervolgens willen de vrienden van vrienden ook mee om zo’n wandeling te maken. 

Sinds 2017 organiseer ik via BUIT wildplukwandelingen en andere buitenactiviteiten. Het was wel een sprong in het diepe om er op een gegeven moment mijn fulltime baan van te maken, maar ik zag dat er veel animo voor was, dus ik durfde de sprong te wagen.

Waarom vind je het belangrijk (en leuk) om mensen mee de natuur in te nemen?

‘Daar zijn verschillende redenen voor. Ik geloof er bijvoorbeeld heel erg in dat wildplukken kan bijdragen aan een betere verbinding met de natuur. Het verruimt je blik daardoor ga je beter zorgdragen voor het groen om je heen. Dit klinkt misschien heel groots, maar eigenlijk hoef je er niet veel voor te doen. Je hoeft je maar een beetje in de materie te verdiepen om je te realiseren dat het enorm bijzonder is wat er allemaal om ons heen gebeurt. En dat je dat dan ook nog eens kunt opeten, dat vind ik ongelooflijk. Je ontdekt allerlei smaken in de natuur als je ernaar op zoek gaat. Daarnaast is het ook gewoon fijn om buiten te zijn. En het speuren wakkert je kind zijn aan en het maakt je nieuwsgierig.’

Heb je het idee dat er tegenwoordig meer aandacht is voor initiatieven zoals jouw wildplukwandelingen?

‘Je merkt dat het beter zorgen voor de planeet een breder publiek trekt als vroeger. Bij mijn wandelingen haken mensen aan van in de twintig, maar ook ouderen, en alles wat daartussenin zit. Je ziet sterk de beweging dat mensen de toestand van onze planeet steeds minder voor lief nemen. Dit onderwerp was heel lang iets stoffigs, uit de geitenwollensokkenhoek. Dat zie ik echt veranderen, mensen gaan het behoud van de natuur zien als een noodzaak. Daarnaast willen ook steeds meer mensen gewoon lekker veel naar buiten om meer te leren over de natuur.’

Wat valt er zoal te plukken in Rotterdam?

‘Er valt onnoemelijk veel te vinden, we hebben hier niet genoeg ruimte om alles op te noemen. Maar wat je in mei en juni in en om de stad kunt vinden is bijvoorbeeld vlierbloesem om siroop mee te maken, kamille om thee mee te zetten, watermunt om een frisse yoghurt-muntsaus te maken, en zwavelzwam die je als kipvervanger kunt gebruiken. In die periode groeien er ook veel eetbare bloemen, zoals madeliefjes. Die kun je in een salade verwerken.’ 

Met wildplukken lijkt er een hele nieuwe wereld open te gaan. Wat als ik hier mijn nieuwe hobby van wil maken, waar kan ik dan het beste beginnen?

‘Ik zou dan eerst een keer meegaan met een van mijn wandelingen. Of ga met een vriend of vriendin die al iets meer van wildplukken weet op pad. Zo krijg je vertrouwen in het wildplukken: je leert wat er zoal te vinden is en ook dat het veilig is. We lijken te zijn vergeten waar ons eten vandaan komt. Dus ga het gewoon doen, experimenteer ermee, ga ermee koken. Het is voor veel mensen een enorme eyeopener als ze ontdekken dat er om ons heen zoveel te vinden is dat je gewoon kunt eten. Veel meer dan we denken.

Iets dat je bij elke wandeling bij jou om de hoek kunt tegenkomen en waarvan je niet weet dat het eetbaar is, is riet. Het binnenste deel ervan is superzacht, je kunt het er zo uittrekken. Dan krijg je een stukje groen met een komkommerachtige smaak.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat wildplukken eigenlijk verboden is. Maar het wordt gedoogd zolang je enkel etenswaar voor eigen gebruik plukt. Neem dus niet teveel mee en pluk met respect voor de natuur. En ook niet onbelangrijk: als je twijfelt of een plant giftig is, laat hem dan gewoon staan. Koop een goed boek waarmee je kunt napluizen welke plant je voor je hebt. Een van mijn favorieten is Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken. En was thuis voor gebruik je oogst goed af.’

Jij kijkt waarschijnlijk met een hele andere blik naar de natuur in de stad dan wij dat doen als ‘gewone’ Rotterdammer?

‘Ja, zeker! Mijn blik is vaak naar beneden gericht, en mijn looptempo is heel langzaam, haha.’

Gydo zoekt ingrediënten voor zijn crispy fried chicken of the woods. Foto Willem de Kam

Het crispy fried chicken of the woods-recept van Gydo

 

 

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.