Spring naar hoofdinhoud

Gratis Heri Heri bij Melly, Theater Zuidplein, Kunsthal en andere locaties

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering. Op 1 juli als met Keti Koti de afschaffing van de trans-Atlantische Slavernij in juli 1873 wordt herdacht, organiseert bureau KIP Republic voor de vierde keer Free Heri Heri For All. Ook in Rotterdam worden er gerechten op 30 juni en 1 juli op schillende plekken worden uitgedeeld.

Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden te verbinden met het heden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht heri heri gegeten worden. Free Heri Heri beoogt hiermee burgers onderling te verenigen en de herdenking inclusief en toegankelijk te maken. Tevens biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Free Heri Heri in Rotterdam

In Rotterdam doen onder meer de Kunsthal, Theater Zuidplein en Maas Theater en Dans mee. Ook bij Nieuwe Instituut en TENT worden de gratis maaltijden geserveerd. De Rotterdamse kunstenaar Boris van Berkum en Wintipriesteres Marian Markelo zijn aanwezig bij TENT. Om 14.00 uur treden gitarist Tayler Calister en zangeres Anthousa Asabina samen op. Kunstinstituut Melly en TENT zullen maaltijden uitdelen van 13:00 tot 15:00 uur.

Belangrijke dag

“Het is voor ons waardevol om te zien dat er jaarlijks steeds meer partners mee doen en dat steeds meer mensen het belangrijk vinden dat we aan deze belangrijke dag aandacht besteden”, zegt initiatiefnemer Ira Kip. “Sinds de start van Free Heri Heri hebben wij de bereiding van alle Heri Heri gerechten op ons genomen in samenwerking met veel vrijwilligers. Wij vinden het belangrijk dat onze partners ook verbinding met de herdenking met eigen achterban of gemeenschap maakt en deelt tijdens de organisatie. Het kookproces is hier een essentieel onderdeel van. Door het kookproces ook neer te leggen bij de partners en aan de burgers te geven ontstaat er een krachtige co-creatie.”, zegt mede-initiatiefnemer Ayra Kip.

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.