Duik in de fascinerende wereld van de oceanen
De International Ocean Film Tour biedt toekomstgerichte entertainment met vijf korte documentaires over actuele thema’s zoals oceaanbehoud, bijzondere avonturen en sportieve hoogtepunten op, in en onder water. Op 7 april doet het filmevenement LantarenVenster aan. Tickets kunnen worden besteld via de website.
Op het programma staan vijf films, met een totale lengte van ongeveer 120 minuten. Inclusief uitleg en kaderprogramma duurt een voorstelling 2,5 à 3 uur.
The return to Antarctica gaat over Kapitein Peter Hammarstedt en zijn team van Sea Shepherd Global die naar Antarctica gaan om aandacht te vragen voor de massale overbevissing van krill. Deze piepkleine schaaldieren zijn een belangrijke voedselbron voor pinguïns, zeehonden en walvissen. Deze walvissen spelen een belangrijke rol bij de CO2 opname van de oceaan. Een potvis kan namelijk dezelfde hoeveelheid koolstof opnemen als zo’n 3.000 bomen. De industriële visserij brengt het hele ecosysteem van Antarctica in gevaar door de massale vangst van krill. En dat gebeurt legaal. Peter en zijn collega’s willen dit probleem aan de kaak stellen en de industriële krillvisserij op zijn plaats zetten.
Born to windsurf gaat over Bjørn Dunkerbeck. Hij heeft als windsurfer 42 wereldtitels gewonnen en wil op 51-jarige leeftijd nog één keer een nieuw wereldsnelheidsrecord neerzetten. In de documentaire probeert hij in Namibië een snelheid van zo’n 100 kilometer per uur te behalen op zijn surfplank.
Havana Libre gaat over Frank uit Cuba, hij is hartstochtelijk surfer. De film laat zien hoe Frank vecht voor een leven waarin hij zijn passie in vrijheid kan beoefenen, want op het communistische eiland was surfen op het moment van de opnamen nog verboden.
Melissa Kegler uit Seattle wil meer dan twee kilometer in water onder vijf graden zwemmen en dat zonder neopreenpak. Zij traint al jaren voor deze extreme uitdaging. Ze heeft geen bijzonder atletisch lichaam, maar wellicht is dat voor haar precies de juiste voorwaarde om een nieuw record in het ijszwemmen te kunnen vestigen. Haar verhaal wordt verteld met Ice Mermaid.
In Older than Trees wordt James Lea gevolgd. Hij draagt met zijn werk als marien bioloog bij aan de bescherming van haaien en roggen, oeroude soorten die er al meer dan 400 miljoen jaar zijn. Sommige soorten zwommen al in de oceanen, voordat er bomen op aarde waren. De film vertelt over zijn onderzoek en zijn successen bij het opzetten van beschermde gebieden in de oceanen, de zogenaamde Hope Spots.
Coverbeeld komt uit Older Than Trees
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.