Dit zijn de favoriete gebouwen van Rotterdammers
Als je aan Rotterdam denkt, dan denk je aan architectuur! De stad staat vol met bijzondere bouwwerken. Wat vinden Rotterdammers nou eigenlijk zo mooi aan Nultien? Dit zijn de favoriete gebouwen van acht Rotterdammers.
> Luchtsingel
Vanaf Biergarten loop ik altijd naar huis via de Luchtsingel. Je hebt geen last van stoplichten of een drukke weg en je krijgt er ook nog eens een mooi uitzicht bij. Het drukke Hofplein, Coolsingel, de Hofbogen, Schieblock. Heel chill!
– Daphne (Freelancer Kunst- en cultuursector)
Foto: Stijn Hanegraaf
> De Rotterdam
Het eerste wat in mij opkomt is De Rotterdam. Gebouwen zoals Hotel New York en het Witte Huis zijn veel ouder en daarom misschien wel leuker, maar ondanks dat De Rotterdam vrij nieuw en eigenlijk best wel groot, lomp, opvallend en lelijk (maar mooi van lelijkheid) is, is het voor mij een echt Rotterdams gebouw. Het roept: “Het kan me niet schelen wat je van mij denkt, maar ik ben hier en ik ga niet weg!”
– Lisa (Illustrator & Designer Elle Aime)
Foto: Simone Hutsch
> Centrale Bibliotheek & Hofbogen
De Centrale Bibliotheek (waar ik onder andere werk) is een ontzettend lelijk gebouw met die gele pijpen aan de zijkant, maar daardoor juist vind ik het een grappige plek en De Hofbogen geven mij het thuiskom gevoel. Ze lopen helemaal door Noord en hebben iets gezelligs en vakantie-achtigs. Ik vertel iedereen altijd dat als ze de Hofbogen helemaal uitfietsen je in mijn buurtje (de Bergpolder) uitkomt. Het plan is om een park aan te leggen op het dak, lekker groen, lekker duurzaam. Dat zou echt tof zijn.
– Merel (Blogger De Groene Meisjes)
> Het Witte Huis
Ooit, eind negentiende eeuw, was dit de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en het hoogste kantoorgebouw van Europa. Zover ik weet een van de weinige art nouveau-gebouwen in het centrum. De sierlijke letters op de voorkant, de klokken, de lantaarns, de beelden aan de gevel… Echt een pareltje tussen de jaren ‘80 architectuur (lekker contrast met de kubuswoningen) en de hoogbouw, dit Rijksmonument. Wist je trouwens dat je aan de kant van de Wijnhaven kogelgaten kunt zien zitten? Het Witte Huis stond in mei 1940 midden in de frontlinie. En als je ooit de kans krijgt moet je het dak bezoeken, wát een tof uitzicht!
– Wouter (Community Manager indebuurt)
Foto: Jan Bijl
> Delftse Poort
Het klinkt misschien heel cliché, maar ik vind het gebouw Delftse Poort heel erg mooi. Waarom? Omdat het licht daar heel mooi op kan schijnen. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang is het een prachtig beeld, door de weerspiegeling kan het gebouw er elk moment van de dag anders uitzien. Er was pas een dubbele regenboog te zien boven de stad en die eindigde precies in de Delftse Poort, dat was zo tof om te zien.
– Amy (Docent Engels)
Foto: Simone Hutsch
> The Millenium Tower
Het mooiste gebouw van Rotterdam vind ik The Millenium Tower. Als ik het station uitloop is dat het eerste gebouw wat ik zie en dat weet ik dat ik thuis ben. Ook vind ik de mix van modern en klassiek goed gedaan in de vormgeving van het gebouw. Ik was vroeger groot fan van Sim City en je had ook veel wolkenkrabbers in die stijl, daar doet het mij ook een beetje aan denken.
– Desmond (Senior Designer Ourhangrykitchen)
Foto: Giorgio Marini
> De Maastunnel
De Maastunnel, de oudste afgezonken tunnel van Nederland, is mijn favoriet. Allereerst vind ik de architectuur van de ventilatiegebouwen erg mooi, vooral de blauw-groen uitgeslagen koepels. Elke dag kom ik daar met mijn fiets binnen om met de iconische houten roltrap naar beneden te gaan. Met duizenden anderen trouwens… waar ter wereld zie je nou zoveel mensen met hun fiets op de roltrap? Vervolgens rijd ik – te hard – door de tunnel, die in de zomer lekker koel is en in de winter warm. Dit korte tripje vind ik altijd heel rustgevend, dat komt denk ik ook door de gele verlichting. Ik hoop dan ook dat ze die behouden bij de renovatie. Verder ben ik blij met de behulpzame Maastunnelwachters. Ik woon zelf op Zuid maar ben vaak in het centrum, en dankzij deze wachters kan ik zelfs middenin de nacht veilig naar huis fietsen. En dan is er ook nog de symboliek van de tunnel: het verbindt Noord met Zuid. Jan Prins schreef er een gedicht over (dat overigens in de Maastunnel hangt):
Een lichtbaan, die den nacht doorschrijdt,
Een pad door stilte en eenzaamheid,
Lever ik leven’s schatten uit:
Van Zuid aan Noord, van Noord aan Zuid
– Anne-Marie (Auteur Lesmateriaal CED-groep)
> Mauritsweg
Als je een foto maakt van de Mauritsweg dan weet je meteen dat je in Rotterdam bent. De rij oude herenhuizen, Calypso en de Pauluskerk, de brede stoep met winkels en terrasjes, de trambaan die aan het water ligt. De mix van oude en nieuwe architectuur die je in deze straat ziet vind ik echt kenmerkend voor de stad. Het ziet er soms uit als een zooitje, al die verschillende gebouwen, maar dat is juist wat Rotterdam zo mooi maakt. Het is en blijft onze favoriete rotstad!
– TinTin (fotograaf)
Foto: Nicky van Londen
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.