De Rotterdamse huisarts die als onderduiker de Tweede Wereldoorlog overleefde
David Hausdorff werd in 1901 geboren in een welvarend orthodox-Joods gezin in het Scheepvaartkwartier. Hij zag het oude Rotterdam razendsnel veranderen. Hij was er getuige van hoe de haven tot wereldformaat uitgroeide en de Coolsingel als stadsboulevard verrees. In 1930 werd hij huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade. Omdat voor het pand een tramhalte was, werd Halte Hausdorff een begrip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Hausdorff zijn gezin en geloofsgenoten voor deportatie te behoeden. Vanaf april 1943 was Hausdorff de laatste Joodse arts in Rotterdam, in augustus 1943 dook hij met zijn gezin onder in Vlaardingen. Na de oorlog zette Hausdorff zich onvermoeibaar in voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap van Rotterdam. Dankzij een biografie krijgt David Hausdorff de eer en aandacht die hem toekomt. Op 2 juni wordt Halte Hausdorff door schrijfster Trix van Bennekom gepresenteerd bij Donner.
Voor de totstandkoming van Halte Hausdorff trok de schrijfster alle registers open. Ze keerde er zelfs voor terug naar Rotterdam. Alles om dichter bij de bron van haar biografie te zijn: de Joodse huisarts David Hausdorff. Het eindresultaat is een monumentaal werk over een Rotterdammer die tot ver buiten de stadsgrenzen bekendheid genoot, maar langzaam in de vergetelheid is geraakt.
De Reus van Rotterdam
Gedurende zijn meeslepende leven kwam Hausdorff in contact met tal van aansprekende figuren: van lokale beroemdheden als Branco van Dantzig en de Reus van Rotterdam tot beruchte nazi’s omdat hij als arts zoveel mogelijk Joden van deportatie probeerde te redden. Dat was allemaal vóór hij in 1943 met zijn gezin onderdook. Na de oorlog zette Hausdorff zijn praktijk voort en beijverde hij zich voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap. Zijn geloof was de enige constante factor in zijn bewogen leven. Tot aan zijn dood bleef hij lesgeven en schrijven over het Jodendom. Voor zijn werk voor de stad en de Joodse gemeenschap werd Hausdorff in 1978 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Over Trix van Bennekom
Journaliste en schrijfster Trix van Bennekom woont en werkt in Rotterdam. De biografie Halte Hausdorff is haar derde boek. Eerder schreef zij de biografie Abraham en de kroniek De tragiek van Bonaire. Zij heeft een voorliefde voor het schrijven van verhalen waarin de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersoon wordt verteld tegen de achtergrond van de grote geschiedenis.
Halte Hausdorff wordt uitegegeven door Studio Rashkov. De boeken hebben één ding gemeen: ze hebben een link met Rotterdam.