Circulair bekersysteem op festivals
Deze zomer vind je op festivals geen wegwerpbekers meer. Vanaf 1 juli 2023 start de nieuwe regelgeving ter vermindering van wegwerpplastic voor éénmalig gebruik. Festivalgangers moeten hun gebruikte beker inleveren om een nieuw drankje te kunnen kopen. Maar hoe gaat nu precies in z’n werk? Wij zochten het voor je uit!
Allereerst, wat houdt deze nieuwe regelgeving in?
Met ingang van 2024 gaan we de plastic deken die over het festivalterrein ligt aan het einde van het festival niet meer zien. Er komt een verbod op het gebruik van wegwerpplastic in Nederland. Het hergebruiken van je beker op een evenement wordt de norm.
Hoe werkt dat dan zo’n bekermuntysteem?
- Iedere bezoeker krijgt een recyclemuntje.
- Koop je je eerste drankje? Dan lever je het muntje in en krijg je je drankje in een beker.
- Bij je volgende bestelling lever je je beker in én krijg je je volgende drankje een in schone beker.
- Je kunt tussendoor je beker ook weer inruilen voor een recyclemuntje zodat je niet de hele tijd met je beker rondloopt.
- Geen beker meer? Dan betaal je een (half) muntje extra voor je consumptie.
Het kan ook zijn dat je moet betalen voor je eerste beker. Bij je volgende drankje wissel je dan je beker in voor een nieuwe, en betaal je alleen voor je drankje. Ben je uitgefeest? Dan krijg je je geld terug. Bij sommige evenementen is het mogelijk om dit geld te doneren aan een goed doel. Zo konden bezoekers van het MOMO Festival hun statiegeld doneren aan de tuin van Buitenplaats de Tempel.
Wat gebeurt er met de bekers?
De bekers worden aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt.
Is dit het enige wat festivals doen aan duurzaamheid?
Nee, er wordt al veel meer gedaan. Kijk maar naar MOMO Festival, een koploper op het gebied van duurzaamheid. Festivalgangers konden hier genieten van een duurzaam menu van geredde groenten en fruit en bezoekers die lopend, skatend, fietsend of met het ov kwamen kregen korting op elk drankje. Ook werden bezoekers met duidelijke signing en educatieve borden op het festivalterrein ondersteund om afval te scheiden. Benieuwd hoe dit in zijn werking ging? Bekijk hier onze reel over verduurzaming op MOMO Festival.
En niet alleen MOMO zet zich in voor verduurzaming. Zo hebben Blijdorp Festival en Toffler Festival een stroomplan laten opstellen om zo veel mogelijk op duurzaam, lokaal opwekte energie over te gaan en wordt bij het Weekend van de Romantische Muziek het eten uitgeserveerd in karton.
Bekijk hoe dit werkt op een festival
Bekijk hier onze reel over verduurzaming op Motel Mozaique, een koploper op het gebied van duurzaamheid!
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.