10x de oranjes en de stad
De koning kiest voor Rotterdam om zijn 10-jarig koningsdagjubileum te vieren. Ooit verrichtte hij in onze stad zijn eerste officiële handeling als kroonprins: de opening van de Willemsbrug op 1 juli 1981. Maar er zijn veel meer links tussen de Oranjes en Rotterdam.
1. Sterker door Strijd
De spreuk ‘Sterker door Strijd’ op het Rotterdamse stadswapen, hebben we te danken aan toenmalig koningin Wilhelmina. Ze voegde het motto in 1948 toe aan ons wapen. Vanwege de moed en kracht van de Rotterdammers in de Tweede Wereldoorlog, maar ook om ons een hart onder de riem te steken en te prijzen voor onze veerkracht.
2. Willemsbrug en Depot
Op 1 juli 1981 verrichtte Willem-Alexander zijn eerste officiële handeling als kroonprins. Als 14-jarige opende hij de nieuwe Willemsbrug in 1981. De brug was vernoemd naar Koning Willem III, zijn betovergrootvader (ofwel: de opa van koningin Wilhelmina).
Het zou daarna nog veertig jaar duren voor hij zijn volgende Rotterdamse opening verrichtte: in 2021 mocht de koning Depot Boijmans Van Beuningen openen.
3. Koninginnedag 1992
31 jaar geleden vierden we in Rotterdam voor het laatst een koninklijke verjaardag met een lid van het koninklijk huis. In 1992 luidde toenmalig koningin Beatrix haar 54ste levensjaar in met een wandeling door het knusse Overschie, genoot ze van de gezellige drukte in Rotterdam-Zuid en sloot de feestdag af op de Coolsingel. Ook Afrikaanderwijk was onderdeel van het programma, net als dit jaar.
4. Kennismaking Máxima
Voordat koning Willem-Alexander en koningin Maxima elkaar het ja-woord gaven in 2002, leerde Máxima Nederland beter kennen met kennismakingsbezoeken aan verschillende steden. Rotterdam werd daarbij niet overgeslagen. In oktober 2001 bezocht ze onder andere Tuindorp Vreewijk, de Wilhelminakade, Schiemond en Delfshaven. Of ze toen een goede indruk heeft gekregen van Rotterdam, is nog even de vraag. Máxima werd rondgereden in een paardentram… Tijd voor een herkansing op 27 april.
5. Sunset Café
Toen Willem-Alexander in de zomer van 2019 zijn scheermes links liet liggen, was dat het gesprek van de dag. Alleen in het Sunset Café aan de Botersloot waren ze niet verbaasd. Daar heeft Willem-Alexander al sinds 2006 een baard. ‘’s Nachts kreeg ik het idee dat een baard de koning van zijn blote billen gezicht af zou helpen. Ik belde bevriend portretschilder André den Hertog. Hij beeldde de koning natuurlijk af met een Warsteiner – Koning onder de bieren.’ Het schilderij is overigens inmiddels naar de kelder verhuisd, want hij moest ruimte maken voor een portret van de Rotterdamse koning: Jules Deelder.
6. Huwelijksjubileum in restaurant Joelia
Dat liefde door de maag gaat, weten ook Willem-Alexander en Máxima. Op 2 februari 2017 vierde het koninklijk paar hun 15-jarig huwelijk bij restaurant Joelia aan de Coolsingel. Wat zette chef-kok Mario Ridder op het menu? Noordzeetong met zwarte truffel.
7. Rotterdamse keuken
De gerechten die nu uit de keuken van het Koninklijk Huis komen, hebben een Rotterdams tintje. De huidige chef-kok Willem-Pieter van Dreumel had van 2006 tot 2011 de leiding over restaurant Parkheuvel. In 2009 behaalde hij daar zijn SVH Meestertitel.
8. Máxima en de pompoen
Máxima heeft een aantal belangrijke openingen in Rotterdam op haar naam staan. In 2014 opende ze de Markthal door een pompoen op een weegschaal te leggen. Het nieuwe pand van Theater Zuidplein opende in 2020 z’n deuren in haar aanwezigheid. Door corona werd dat feestje een stuk minder uitbundig dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. Koningin Máxima keek naar een aantal korte voorstellingen en sprak met makers.
9. De koning en Feyenoord
Het is geen geheim dat de koning juicht voor 020 als het om voetbal gaat. Toch draagt hij ook Feyenoord een warm hart toe. Als copiloot vloog in november 2021 Feyenoord-supporters naar Praag voor de wedstrijd Slavia Praag-Feyenoord in de Conference League. Om zijn vlieguren als piloot bij te houden, vliegt koning Willem-Alexander als gastvlieger bij KLM. Niet onder zijn eigen naam, maar onder ‘meneer Van Buren’.
10. Oranje Museum
Rotterdammer Arno Tax heeft in zijn huis aan de Boergoensevliet in Charlois een kamer omgedoopt tot ‘Orange Room’. In dit Oranje Museum, waar iedereen welkom is, vind je zijn bijzondere verzameling spullen die gelinkt zijn aan het koningshuis. Stuur een berichtje via de facebookpagina arnotaxoranjeboven, dan zet Arno de koffie klaar. Wees er snel bij, want in juni vershuit Arno naar Breda.
TIP: MAAK JE EIGEN STATIEPORTRET
Op donderdag 27 april 2023 vieren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, hun dochters en leden van de Koninklijke Familie Koningsdag in Rotterdam. De Koning viert die dag zijn 10-jarig Koningschap. Het thema van de dag is ‘We zijn allemaal Kings & Queens’. De grote vraag is daarom: welke Rotterdammer vind jij een King of Queen? Je buurvrouw, de eigenaar van de winkel op de hoek, de leerkracht op school of ben je er zelf één? Maak een staatsieportret van jezelf of de persoon die jij een King of Queen vindt. Upload deze foto op op www.koningsdaginrotterdam.nl. Misschien zie jij jouw eigen staatsieportret terug in de stad, als poster in de wijk, in de media of online.
Foto 2: Aad Hoogendoorn
Foto 5: André den Hertog
Foto 8: Nathan Reinds
Foto 10: Sander Boer