In juni is het Rotterdam Architectuur Maand. Een goed moment om kinderen kennis te laten maken met architectuur. Deze route brengt je langs dertien architectonische hoogtepunten, speelplekken en verschillende horecazaakjes. Ga met je gezin aan de wandel, haal een frisse neus en laat je verrassen!
Illustratie: Yara Ruby
Hoe werkt het?
De route is ongeveer 4,5 kilometer (Bekijk hem hier alvast op Google Maps). Loop de route met een Uitagenda Magazine in je ene hand en in de andere hand een bakkie to-go. In het magazine, die je gratis haalt bij een Rotterdamse Albert Heijn of bij take-away horeca, vind je alle opdrachten en vragen die bij deze wandeling horen.
Ontdek vijf eeuwen bouwgeschiedenis
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad door bommen verwoest. In plaats van de stad te herbouwen zoals die was, koos men voor moderne architectuur. Daarom vind je in Rotterdam een spannende mix aan vooroorlogse gebouwen en moderne iconen.
1. Rotterdam Centraal Station
Het enorme stalen dak van het Centraal Station lijkt aan de voorkant gemaakt van kreukelig aluminium. Rotterdammers geven graag bijnamen aan gebouwen. Vind jij het meer op een haaienbek lijken of meer op het bakje van een lekkere kapsalon?
Tip: Hier kun je naar het toilet en koffie halen bij Lebkov & Sons.
Foto: Nick Staal
Sla bij het station rechtsaf richting het Delftseplein. Wandel een stukje rechtdoor, langs het Hiphophuis en bewonder de prachtige streetart om je heen. Neem bij de Biergarten de gele trap omhoog en loop dwars door het Schieblock, dit is een verzamelgebouw voor creatieve ondernemers.
2. Luchtsingel
Zie je die drukke weg? Die hoef je gelukkig niet over te steken, want je kunt de knalgele luchtbrug nemen. Hij is wel 390 meter lang. Je ziet hier allemaal zinnen uit het gedicht Mi have een droom van Ramsey Nasr.
3. Nieuwe Delftse Poort
Als je goed kijkt, zie je in dit stalen oranje kunstwerk de oude stadpoort terug. Niemand minder dan Napoleon kwam hierdoor in 1811 de stad binnen. Wat valt jullie allemaal op aan deze poort?
Wandel rechtsaf naar de Doelstraat en direct weer rechts naar de Doelwater. Sla dan linksaf richting de Coolsingel. Zie je de vlaggen op het Stadhuis al wapperen?
4. Stadhuis
Het stadhuis van Rotterdam bestaat al meer dan honderd jaar. Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 gingen veel gebouwen in Rotterdam kapot, maar het stadhuis bleef heel. Als je goed kijkt zie je in de gevel kogelgaten uit de oorlog. Wist je dat er een mooie binnentuin verstopt zit in dit gebouw?
Aan het einde van de Coolsingel loop je linksaf naar de gezellige winkelstraat de Meent. Wandel dan naar het Grotekerkplein. Zie je de enorme kerk al?
5. Grote of Sint Laurenskerk
Rotterdam bestond al in de middeleeuwen, maar in de oorlog bleven maar weinig gebouwen uit deze tijd staan. Zie je de sierlijke stijl van deze kerk? Dat noemen ze gotisch. De toren heeft maar liefst driehonderd treden en die kun je ’s zomers beklimmen. Boven heb je uitzicht over de stad. En je komt langs het carillon, dat is het klokkenspel waar muziek mee gemaakt wordt.
Bij de Laurenskerk vind je het Stadspark Grotekerkplein, waar je gezellig in het gras of langs de kade aan de Delftsevaart kunt zitten. Naast het Erasmus monument staat een gratis watertap waar je je flesje kunt bijvullen. Loop richting de Binnenrotte.
Tip: Op de Binnenrotte is ruimte genoeg om rond te rennen en te spelen. Elke dinsdag en zaterdag is het hier heel druk, vanwege de markt. In de omgeving vind je verschillende horecazaken zoals Bistro Binnenrotte, Poffertjessalon Seth, Douwe Egberts Café, Sajoer en de Kleine Kapitein.
6. Centrale Bibliotheek
De Centrale Bibliotheek lijkt net een zwembad met gele glijbanen, vind je niet? Loop om het gebouw heen en zoek naar de neonletters. Er staat: ‘Heel de wereld is je vaderland’. Wat vind je van deze uitspraak van Erasmus?
7. Blaaktoren
Wat een opvallend puntdak daar in de verte! Logisch dat deze woontoren de bijnaam ‘het Potlood’ heeft. De Blaaktoren is meer dan zestig meter hoog en net als de kubuswoningen ontworpen door de architect Piet Blom. Welke kleuren, vormen en lijnen zie je allemaal?
Foto: Fabricio Severo
8. De Markthal
Zie je het gebouw in de vorm van een hoefijzer? Dat is de eerste markthal van Nederland. Hij bestaat nog maar zeven jaar. Ben jij ouder of minder oud? En heb je al naar boven gekeken? Het plafond is beschilderd met groenten, fruit, bloemen en insecten.
Tip: Hier kun je naar het toilet en haal je een lekkere kroket bij Kroket Loket.
9. Station Blaak
Je hebt vast die enorme ‘vliegende schotel’ daar boven het ondergrondse station al gespot. Waar zou jij heenvliegen met deze UFO? Bij de ingang aan de kant van de Oude Haven, vind je ook iets heel bijzonders. Als je beneden kijkt, zie je een stuk van de oude stadsmuur van meer dan zeshonderd jaar oud.
10. Kubuswoningen
Architect Piet Blom wilde een dorp in de grote stad ontwerpen. De Kubuswoningen zijn de bomen en het hele complex een bos. In de Kijk-Kubus Museumwoning ontdek je of het van binnen net zo scheef is als aan de buitenkant. Zou jij hier willen wonen?
Loop eens langs de binnenpleintjes van het complex. Je vindt hier naast het Schaakstukkenmuseum ook de Cultuurschool, met een Art Take Way in de etalage waar je kleine werken van Rotterdamse kunstenaars kunt kopen. Een leuke tip voor fotografie liefhebbers: het is even zoeken maar op de juiste plek vanaf de trap kun je van beneden naar boven een stervorm fotograferen precies tussen zes kubuswoningen in. Wil je een toffe selfie maken? Loop dan naar Promenade Overblaak en sta even stil bij het prachtige uitkijkje richting de Oude Haven, het Witte Huis en in de verte de felrode Willemsbrug en de Hef.
(Wil je de route langer maken? Loop dan naar de Oude Haven en het Witte Huis. Voor de gewone route (4,5 kilometer) ga je vanaf hier direct naar het Schielandhuis.)
11. Witte Huis
Weet je wat een wolkenkrabber is? Dat is een gebouw dat zo hoog is dat het bijna de wolken raakt. Het Witte Huis is helemaal niet zo hoog, maar ooit was dit dus wel het hoogste gebouw van Europa. En de eerste wolkenkrabber van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond dit pand middenin de frontlinie, dat kun je nog steeds zien aan de kogelgaten.
Tip: Haal koffie of een lunch bij Lot & Daan.
Sla vanaf de Overblaak linksaf richting de Kolk en vervolg de route naar de Verlengde Nieuwstraat. Loop dan rechtsaf naar de Keizerstraat en weer links naar de Visserdijk. Vervolg de weg naar de Soetensteeg. Je bent er bijna! Sla linksaf naar de Korte Hoogstraat. Aan de rechterkant zie je een bijzonder gebouw.
12. Schielandhuis
Tussen alle moderne panden zie je ineens het zeventiende-eeuwse Schielandhuis. Het is gebouwd in de tijd dat de Coolsingel nog een gracht was. Wist je dat Napoleon hier ooit overnachtte? Later logeerde Alexander I van Rusland hier ook, hij weigerde wel om in dezelfde kamer als de Franse keizer te slapen.
Loop vanaf de Korte Hoogstraat richting de Bulgersteyn en sla daar linksaf. Hier moet je rechts richting de Coolsingel, bij de Van Oldenbarneveltplaats linksaf en daarna weer rechts naar de Karel Doormanstraat. Als je hier linksaf gaat, kom je op het Schouwburgplein.
Tip: Bij Backyard kun je terecht voor een lekkere vegan lunch. Heb je zin in taart en huisgemaakte limo? Dan moet je bij Anne&Max zijn. Op weg naar de Karel Doormanstraat kom je ook langs Bagel & Beans. Een ijsje haal je bij Capri IJssalon.
13. Schouwburgplein
De wandeling zit er bijna op. Ben je moe geworden van het lopen? Op dit plein kun je lekker uitrusten of nog even spelen. Heb je het tapijt van gras al gezien en de lekkere ligbedden? En kijk eens naar de vier rode kranen aan de rand van het plein, die verwijzen naar de Rotterdamse haven. Vanaf Schouwburgplein loop je weer terug waar het avontuur begon: het Rotterdam Centraal Station.
Tip: Op en rondom Schouwburgplein vind je allerlei horecazaken zoals Café Floor, SUE, Poké Bowl en Bertmans.
Sla rechtsaf naar het Kruisplein en daarna linksaf naar het Weena. Bewonder de 149 meter hoge Millenniumtoren en neem dan een flauwe bocht naar rechts richting het Stationsplein.
Heb je mooie foto’s gemaakt tijdens de route? Deel ze op Instagram met @uitagendardam en @kidsuitagenda en tag #uitagendaroute. De drie leukste inzendingen ontvangen een prijzenpakket samengesteld door de Kleine Kapitein. Meedoen kan tot en met 20 juni 2021.