
Iris van Herpen brengt mode, hedendaagse kunst, design en wetenschap samen in Kunsthal
De wereldberoemde Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen geldt als een van de meest avant-gardistische couturiers van haar generatie. Met haar baanbrekende gebruik van innovatieve technieken binnen haar vakgebied doorbreekt ze modeconventies, terwijl ze tegelijkertijd het traditionele vakmanschap van haute couture omarmt. De tentoonstelling Sculpting the Senses in de Kunsthal toont vanaf 27 september ruim honderd iconische creaties waarin Van Herpen voortdurend de grenzen van haute couture uitdaagt.
Iris van Herpen (1984) groeit op in Wamel. Ze ontdekt haar passie voor mode voor het eerst op de zolder van haar grootmoeder, waar ze stuit op een mini-museum van kledingstukken en kostuums die haar blik naar een ander tijdperk openden. Na haar studie aan de ArtEZ University of the Arts in Arnhem werkt ze voor Alexander McQueen in Londen en bij Claudy Jongstra in Amsterdam. In 2007 richt ze haar eigen label op en presenteert ze haar eerste collectie tijdens Amsterdam Fashion Week. In 2011, op 27-jarige leeftijd, wordt Van Herpen lid van Chambre Syndicale de La Haute Couture in Parijs. Haar creaties zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen en The Metropolitan Museum of Art in New York.
De tentoonstelling roept vragen op over de rol van het lichaam in de ruimte, de relatie tussen kleding en omgeving, en de toekomst van het lichaam in een snel veranderende wereld. In de tentoonstelling gaan de haute couture stukken van Van Herpen een dialoog aan met hedendaagse kunstwerken van onder anderen Collectif Mé, Philip Beesley, Wim Delvoye, Kate MccGwire, Damien Jalet, Kohei Nawa, Casey Curran, Rogan Brown, Jacques Rougerie en Tomáš Libertíny en met designobjecten van Neri Oxman, Ren Ri en Ferruccio Laviani.
De tentoonstelling viert de multidisciplinaire aanpak van Van Herpen en biedt aan de hand van negen thema’s een spectaculair overzicht van haar veelomvattende oeuvre. Er is een 21e -eeuws rariteitenkabinet en een replica van haar atelier in Amsterdam worden haar creaties uitgelicht. In een wervelend tentoonstellingsontwerp wordt de bezoeker meegenomen door thematische, immersieve ruimtes, begeleid door een zinnenprikkelende soundscape van kunstenaar Salvador Breed.