
Filmtheater Cinerama viert 65 jaar
Cinerama Filmtheater bestaat dit jaar 65 jaar. De laatste wederopbouw bioscoop die Rotterdam nog rijk is, viert dat zaterdag 14 juni met een feest. Er worden iconische films vertoond van de afgelopen zeven decennia en er is een Rotterdam-zaal met alleen films over de stad. Daarna is er tot in de nacht een feestelijk programma in de foyer. Met karaoke, dj’s en cocktails.
Wie een taart bakt en meeneemt, krijgt een gratis filmvertoning cadeau. Om 13.00 wordend e taarten aangesneden en wordt er geproost onder het genot van muziek van het Rotterdams JazzTrio. Tussen 18.00 en 19.00 zijn er vegetarische kapsalons. Vanaf 22.00 is er karaoke in Zaal 7 onder leiding van Borus en Kamiel. De dj's Handy Tim, Bootsy Paul, Overdose en Djoke draaien tot 4.00.
‘Het Tuschinski van Rotterdam’
Het pand is ontworpen door de architecten B. Hoogstraten en G.E. Lette in 1956. Met een ingang van 6,5 meter hoog en een luifel die 2,5 meter uitsteekt moest de bioscoop een opvallende indruk maken. Aan weerszijden van de kassa zijn de muren versierd met de grote kenmerkende decoratieve mozaïeken die gemaakt zijn door kunstenaar Teus van den Berg.
De bioscoop, onder de naam Scala, wordt op donderdag 12 december 1957 officieel voor geopend verklaard door burgemeester van Walsum, met als openingsfilm Charlie Chaplin’s A King in New York. In 1960 gaat het filmhuis verder als Cinerama, met het gelijknamige unieke projectiesysteem en een zaal met 1500 stoelen. In 1978 wordt het gebouw overgenomen door het Meerburg-concern die de bioscoop verbouwt en er vier zalen aan toevoegt. Sinds 2014 is Kinepolis de exploitant van Cinerama. Het filmtheater is een geliefde plek met een voelbare rijke historie, diepgeworteld in de stad, met een zeer eigen programmering en waar een breed en divers publiek zich thuis voelt.
Cinerama is van Rotterdam
Maar Cinerama, gemeentelijke monument en echt Rotterdams Erfgoed, wordt bedreigd met sloop en lijkt eind 2025 te moeten sluiten. Formeel heeft pandeigenaar en vastgoedontwikkelaar VolkerWessels het huurcontract per 1 januari 2026 opgezegd aan huurder Kinepolis, waardoor de toekomst van Cinerama Filmtheater onzeker is. Door extreem korte huurcontracten is er de afgelopen 10 jaar niet geïnvesteerd in het onderhoud van Cinerama en ondanks de status van gemeentelijk monument zijn er grote zorgen over of het historische unieke pand en de culturele functie behouden blijven in de toekomst. Onduidelijk zijn de plannen op korte en lange termijn of wat de consequenties zijn indien het pand wordt verkocht aan een andere vastgoedpartij. Ook is het zorgwekkend als weer opnieuw wordt verhuurd voor een korte termijn, zonder onderhoudsverplichting, aan een andere exploitant. Dat komt de staat van het pand niet ten goede.
De actiegroep ‘Cinerama moet blijven’, zet zich in voor duurzaam behoud van het historisch filmtheater. Op dit moment onderzoeken zij de mogelijkheid om samen met de Rotterdammer het pand te verwerven. Via deze link kan een petitie worden ondertekend voor het behoud van Cinerama als filmtheater.
Foto: Ruben Hamelink
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.