Expositie Stemmen van de Razzia
De expositie Stemmen van de Razzia belicht de geschiedenis van de razzia van Rotterdam van 10 en 11 november 1944 via persoonlijke verhalen van de gedeporteerde jongens en mannen en de achterblijvers. Zoals Leendert Hordijk (18 jaar) en Pieter van Zijl (40) die via verzamelplaats Sluisjesdijk in Charlois werden gedeporteerd. Er zijn verhalen en dagboekfragmenten over de razzia te zien en lezen, en verhalen te beluisteren. Ook wordt werk van vier kunstenaars getoond die op de geschiedenis van de razzia reflecteren. Zoals van Fenneke Hordijk, dochter van één van de geportretteerde mannen Leendert Hordijk en drie andere kunstenaars uit Charlois. De informatie wordt later nog aangevuld.
Dit is onderdeel van het project ‘Verhaal van mijn vader. Plaatsen van scheiding worden plaatsen van verbinding’ . Hierin staat de grote razzia van Rotterdam en Schiedam centraal, die dit jaar 80 jaar geleden, op 10 en 11 november 1944 plaatsvond. Binnen twee dagen werden via 11 verzamelplaatsen 52.000 jongens en mannen, van 17 tot en met 40 jaar oud, gedeporteerd naar Oost Nederland en Duitsland. Het zou de grootste razzia voor dwangarbeid in Nederland blijken te zijn. Naar schatting ruim 500 mannen overleven het niet. De teruggekeerde mannen, sommigen nog jongens, hebben veel meegemaakt, maar veelal gezwegen over wat hen is overkomen.
Alle data
Van 9 november tot 1 december
Toneelleesclub010 gaat nog vaker de wijk in
Tijdens een toneelleesclub wordt elke maand gezamenlijk een ander toneelstuk gelezen. Alleen luisteren mag ook. De eerste toneelleesclub startte in 2022 in Leeszaal West en al gauw kwamen er Toneelleesclub Noord in Theater ’t Kapelletje en Toneelleesclub Zuid in Theater Zuidplein bij. Begin...
Lees meerToch iets anders?
Bekijk wat er nog meer te doen is in Rotterdam.