Weer krijgt de tweedaagse Dag van de Architectuur er een extra gebied bij. Het Lloydkwartier combineert het verleden met het allernieuwste.
Elk jaar breidt de Dag van de Architectuur Rotterdam uit met een extra wijk. Zo werd vorig jaar het Museumpark toegevoegd aan de gebieden Maritiem District en Wilhelminapier. Dit jaar doet ook het Lloyd District mee. Organisator Rianne Groen is vooral enthousiast over de historie die aan veel gebouwen kleeft, gecombineerd met de allernieuwste inzichten over wonen en werken van nu. “We hebben dit gebied ook gekozen, omdat het bij Rotterdammers nog wat minder bekend is”, vertelt Groen. Van de 17e tot en met de 19e eeuw was er veel handel. Podium Grounds bij WMDC is een oude binnenplaats: een mooi voorbeeld van de veranderingen.” Het nieuwste van het nieuwste is te zien bij Create@Mullerpier. “De bewoners, waaronder architecten, bouwen hier hun droomhuis.”
Het allerleukst van de Dag van de Architectuur blijft binnenkijken op plekken waar je anders nooit komt. Ook in de gebieden die al waren opgenomen in het programma, is nog veel nieuws te vinden. Groen: “Zo was op de Wilhelminapier Pakhuis Meesteren met het hotel Roommate Bruno nog niet geopend.” Even de straat oversteken en je kunt de altijd populaire De Rotterdam in. Nieuw is dat een stukje verderop nu ook in Hotel New York voor velen nog onbekende plekken kunnen worden verkend. “We geven veel kijkjes achter de schermen. Dat geldt voor het nieuwe Luxor Theater, maar bijvoorbeeld ook voor de kelder van de Erasmusbrug met het grootste en zwaarste basculemechanisme van West-Europa.”
In het Maritiem District werd vorig jaar de bouwplaats van de nieuwe torenflat Up:Town bekeken, maar de bouw is nu al een stuk gevorderd. Groen tipt in deze buurt ook de Tenders, de oude sleepbootjes van het ss Rotterdam, waarin een gids een uur lang van alles vertelt over de steeds veranderende skyline. Vanaf het water of in een torenhoge flat, in alle gevallen ziet de stad er anders uit dan je gewend bent. Groen: “We hopen dat bezoekers Rotterdam vanuit een heel ander perspectief zien.”
Foto: Bas Czerwinski