Zo’n 60.000 mensen komen vanaf 22.30 uur kijken op de Boompjeskade (gratis). De rest kijkt thuis op RTL. Guido Weijers rijdt na zijn Oudejaarsconference in het oude Luxor Theater naar de Erasmusbrug en ontsteekt samen met burgemeester Aboutaleb het vuurwerk.
Wow, wat een kick wordt dat. Stel: je bent cabaretier Guido Weijers. Je hebt net met succes je Oudejaarsconference afgerond voor een miljoenenpubliek op tv en 926 mensen in je favoriete theater. De adrenaline spuit nog uit je oren. Natuurlijk verheugt Weijers zich op wat er dan staat te gebeuren. Hij vertelt: “Ja, supervet. Ik mag het grootste vuurwerk van Nederland ontsteken, samen met burgemeester Aboutaleb."
Knop
,,Om 23.50 uur stap ik op een motor vanaf het oude Luxor Theater richting Erasmusbrug. Dat is een rit van vier minuten onder politiebegeleiding. En dan mogen we op die knop drukken. Met een knal het nieuwe jaar in, letterlijk. Daarna ga ik terug naar mijn eigen publiek in het oude Luxor Theater. Ik wil echt met oliebollen oud en nieuw kunnen vieren.”
Oude Luxor Theater
Nergens anders dan in het oude Luxor Theater wilde Weijers zijn Oudejaarsconference voor tv doen. Hij stond er in 2000 in de finale van Cameretten waar hij de Publieksprijs won. “Daar was het startschot van mijn carrière. Nog steeds is het mijn favoriete zaal. Ik sta er echt tegen een muur van publiek aan te spelen. In andere zalen zitten aan de zijkanten ook mensen. Maar in het oude Luxor krijg ik de reactie vol in mijn gezicht. Ik luister constant naar het publiek. De lach of de stilte moeten wel terugkomen. Rotterdammers zijn eerlijk en recht voor zijn raap. Ik kan er linkse en rechtse grappen maken. Ik hoef er minder op de rem dan elders. Ik kan er meer gas geven.”
De Oudejaarsconference
Een reeks try-outs heeft Weijers achter de rug. “Het gaat hartstikke goed. Daar ben ik blij om. Elke keer als ik iets aanpas, moet de technicus een nieuw plaatje in de computer zetten. Het decor verandert immers in honderd minuten honderd keer. Ik wil het publiek een spiegel voorhouden en om de oren slaan. Maar er moet vooral ook veel gelachen worden.”
Weijers zapt op zijn manier door het nieuws van 2017, het jaar waarin onze mannelijke voetballers werden uitgeschakeld voor het WK, maar waarin de vrouwen het juist goed deden. Er kwamen panda’s die miljoenen kostten en terwijl er van alles gaande was in de wereld, debatteerden wij over roetveegpieten en een vlag in de Tweede Kamer. Volgens Weijers maken we ons veel te druk over wat er vandaag gebeurt. “We zijn niet getraind om ons bezig te houden met de lange termijn. Dat is niet bevorderlijk voor ons voortbestaan op aarde. Die aarde overleeft ons wel. Die ziet ons als een virus dat verwijderd moet worden."
Hard lachen
,,Ik maak de voorstelling voor elke Nederlander. Ik geef mijn mening, maar het moet wel vrolijk zijn. Het is niet aan mij om het gedrag van mensen te veranderen. Ik zeg dus niets met een opgeheven vingertje. Ik heb dadelijk honderd minuten, ik moet me dus goed afvragen wat ik kwijt wil. Dat is: dat het goed is als we een beetje lief zijn voor de wereld en voor elkaar. En dat er heel hard gelachen wordt. Dat is het belangrijkst. Als de mensen er iets van onthouden, dan is dat mooi meegenomen.”
Foto onder: Bas Czerwinski
Lees dit artikel ook in Metro van 21 december.