Begin jaren negentig had stedenbouwkundige Riek Bakker het ‘belachelijke’ idee om Rotterdam-Noord en -Zuid te verbinden met de Erasmusbrug. Willen we Rotterdam net zo interessant houden als de stad nu is, dan moeten we volgens haar gedurfde ideeën blijven ontwikkelen. Die zijn er gelukkig nog steeds volop. En hoe raar of onmogelijk ze nu ook lijken, de toekomst kan soms uitwijzen dat het misschien zo’n gek idee niet was. Uitagenda neemt er vijf onder de loep.
Speelstad
Initiatiefnemer: Ondernemer Hennie van der Most
Het idee: Op de plek waar vroeger ons afval werd verwerkt, stap je straks in een adrenalineverhogende draaimolen of achtbaan. Ondernemer Hennie van der Most kocht het voormalige AVR-terrein aan de Maashaven in Charlois en bouwt er nu aan zijn amusementspark.
Status: 2016 was het jaar dat Speelstad zijn poorten zou openen, maar door aangescherpte regels laat het eerste draaimolenritje nog even op zich wachten. Op dit moment wordt vooral gewerkt aan een goede ondergrond voor de grootste attractie van Speelstad: de metershoge Evolution. Naar verwachting wordt de opening nu verplaatst naar 2018.
Slagingskans: 99,9%The Dreamline
Initiatiefnemers: Rotterdammers Aleksander Dragojevic, Jeroen Hillebregt en Lars Spierenburg
Het idee: Een enorme kabelbaan moet in de toekomst de Oude Haven met de Kop van Zuid gaan verbinden. Na een ritje over de Maas zet de kabelbaan je af achter het Nieuwe Luxor Theater. Bedenker Aleksander deed zijn idee voor de stad op in Londen, waar een kabelbaan de oevers van de Theems
verbindt. Aleksander en zijn team maakten een artistimpression van het idee en zetten deze op Facebook om het animo te peilen. Ruim 31.000 Facebookers meldden zich al aan voor de eventuele opening op 25 augustus 2018: reden genoeg voor The Dreamline om de plannen verder uit te rollen.
Status: Kan de kabelbaan zijn route veilig afleggen en wat is daarvoor nodig? Eind september werd een eerste onderzoek gedaan naar de technische haalbaarheid van het plan. Zodra die gegevens
compleet zijn, klopt The Dreamline aan bij het Havenbedrijf. Bij groen licht kan The Dreamline op zoek naar een exploitant voor de nieuwe attractie.
Slagingskans: 50%Floating Farm
Initiatiefnemers: De Rotterdamse bedrijven Beladon, Courage en Uit Je Eigen Stad.
Het idee: Initiatiefnemer Peter van Wingerden zag tijdens de orkaan Sandy in 2012 hoe snel voorraden kunnen opraken in een grote stad als New York, als er geen producten kunnen worden aangevoerd. Zou het niet handig zijn als steden weer zelf voedingsmiddelen gingen produceren?, dacht hij. Die vraag leidde tot het ontwerp voor een drijvende koeienstal in de stad. In de Rotterdamse Merwehaven komt daarom de eerste zelfvoorzienende ‘koeientuin’ met zonnepanelen, een mestrobot en een weiland op de wal. Je yoghurt haal je dus voortaan van de boot.
Status: De ontwerpen zijn klaar, de locatie is bekend. Het wachten is nu op de laatste vergunning. Hierover volgt deze maand duidelijkheid. Daarna kan de bouw van de drijvende koeienboerderij echt beginnen.
Slagingskans: 99,9%RIF010, Urban Surfing Rotterdam
Initiatiefnemer: Edwin van Viegen, Stichting RIF010
Het idee: Dankzij RIF010 kunnen we straks golfsurfen midden in de stad. Iedere zeven seconden rolt er een golf door de Steigersgracht. In Rotterdam is het daardoor altijd gegarandeerd surfweer, wat helemaal handig is nu bekend is geworden dat golfsurfen een officiële Olympische sport is.
Status: De winnaar van het Stadsinitiatief 2014 had al open willen zijn, maar omwonenden daagden de gemeente voor de rechter. Ze vonden dat er geen vergunning afgegeven had mogen worden. De rechter gaf de omwonenden en de Citykerk gelijk, maar de strijd is nog niet gestreden. De vergunning is aangepast en naar verwachting doet de Raad van State nog dit jaar uitspraak. Dan weten we of er eind 2017 alsnog gesurft kan worden in de gracht. Omdat het hier gaat om een door ons Rotterdammers gekozen Stadsinitiatief, komt RIF010 er sowieso. Hoe, waar en wanneer hangt nu van de rechter af.
Slagingskans: 99,9%
Dinner Wheel
Initiatiefnemer: Exploitant Skyview Attractions
Het idee: Dineren doe je in de toekomst in een draaiend restaurant. Het Dinner Wheel is een zestig meter hoog reuzenrad waarin jij je privécabine kunt reserveren voor een diner voor twee (of
meer). Scheveningen beet deze zomer het spits al af met een vijftig meter hoog reuzenrad op de Pier. De Rotterdamse versie zal tien meter hoger worden en een uitgebreidere menukaart hebben.
Status: De gemeente heeft wel oren naar het plan van het Amsterdamse bedrijf en wees het Willemsplein aan als tijdelijke locatie, tot in dit gebied de bouw van de Zalmhaventoren begint. De
reuzenradexploitant, die aanvankelijk in Scheveningen wat weerstand moest overwinnen, is inmiddels druk bezig bewoners te informeren over de nieuwe attractie in hun voortuin. Als iedereen op de hoogte is, worden de vergunningen aangevraagd.
Slagingskans: 95%
Bekijk dit artikel in de Uitagenda Magazine
Illustraties: Elzeline Kooy Tekst: Ellen Mannens
© Uitagenda Rotterdam magazine, oktober 2016
LET OP: op deze tekst rust auteursrecht. Het is niet toegestaan om deze in welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijke over te nemen, zonder toestemming van de uitgever.