Het Vierhavensgebied is booming. Voormalige havengebouwen worden nu bevolkt door jonge ondernemers en energieke creatievelingen. Ook Conny Janssen Danst heeft de havens aan de rand van Rotterdam-West ontdekt: de nieuwe locatievoorstelling van het dansgezelschap gaat deze maand in première in Ferro.
In het gebied tussen de IJsselhaven, Lekhaven, Keilehaven en Koushaven, oftewel het Vierhavensgebied, lopen allang geen prostituees meer rond. Anno 2016 is het een creatieve broedplaats voor ondernemers en kunstenaars: stadsboerderij Uit Je Eigen Stad, de bakkerij van Koekela, het terrein van de Voedselbank, materialenwerkplaats Buurman en evenementenlocatie Ferro zijn er allemaal gevestigd. Aan de Keileweg is een leegstaande loods getransformeerd tot werkplaats voor onder andere ontwerpers, muzikanten, timmermannen, meubelmakers en foodtruckbouwers. Hier op de ‘Keilewerf’ kunnen ze timmeren, boren, zagen en muziek maken zoveel ze willen: niemand zal over geluidsoverlast klagen.
Keilewerf door Ilja van Rijswijk
Bij werkplaats Buurman, die tweedehandsmaterialen verkoopt, kun je ook zelf aan het klussen: er worden regelmatig cursussen en workshops gegeven. Verder heeft de organisatie van silent disco Dansvoer er een kantoor, slaan de vintagedames van De Verbaasde Ree (bekend van de Fenix Food Factory) er hun spulletjes op en repeteert de Rotterdamse band The Cosmic Carnival er regelmatig in zijn eigen oefenruimte.
Om de hoek van de Keilewerf ligt de Voedseltuin, waar biologische groenten en fruit worden geteeld om de pakketten van de Voedselbank aan te vullen. Een stukje verderop, aan de Marconistraat, ligt Uit Je Eigen Stad, een stadslandbouwbedrijf met een eigen moestuin, restaurant en wekelijkse versmarkt. Je kunt er zelfs een cursus tuinieren (die voor dit jaar al helemaal volgeboekt is) of workshop kippenhouden volgen.
De Voedseltuin door Menno Leutscher
Niet alleen ondernemers weten het Vierhavensgebied steeds beter te vinden, ook choreografe Conny Janssen, die eerder met haar dansers in de Onderzeebootloods, op het dak van de Hofbogen en in de Van Nellefabriek stond, droomt al jaren van een locatievoorstelling aan de Keileweg. Courage gaat 18 juni in première op het voormalige fabrieksterrein van Ferro, een verf- en lakkenproducent. De voorstelling zelf vindt plaats in de blauwe, ronde gashouder waarin vroeger gas werd opgeslagen. In de nabijgelegen opslaghallen kunnen bezoekers vooraf dineren en is er randprogrammering, met onder andere beeldende kunstenaars en muzikanten.
Conny Janssen: ‘Het Ferroterrein staat al heel lang op mijn verlanglijstje: de gashouder is een grote, ronde ruimte, wat om een andere benadering van dans vraagt. Je zit als publiek niet op een tribune waarvandaan je naar het speelvlak kijkt, maar in een magische cirkel rondom de dansers. Het publiek is dus medebepalend voor de sfeer en dynamiek die ontstaan.
Ferrodome door Leo van Velzen
Voor de dansers is het een uitdaging: zij moeten hun lijf aan alle kanten laten spreken. We werken veel met ronde vormen en ze draaien in verschillende richtingen. Vanuit elke plek in het publiek is de voorstelling weer een andere beleving. Dat is kenmerkend voor mijn werk: ik hoor vaak dat mensen nog een keer willen komen om het vanaf een andere plek te ervaren. Bij deze voorstelling is dat nog extremer.
Het idee is dat als je de gashouder binnenkomt je een wereld op zichzelf betreedt. In die lege, rauwe hal creëren de dansers als het ware een eigen gemeenschap. De muziek, die een centrale rol speelt in de voorstelling, wordt verzorgd door Maartje Teussink, een multigetalenteerde muzikante die zingt en verschillende instrumenten bespeelt.
Wat ik met deze voorstelling voor ogen heb? Ik hoop dat er een moment is dat de scheiding tussen de dansers en het publiek verdwijnt. Dat je niet meer beseft dat je als toeschouwer naar iets aan het kijken bent, maar er onderdeel van wordt.’
Uitagenda Rotterdam geeft 3x2 kaarten weg voor Courage op donderdag 16 juni. Meedoen? Klik hier. Winnaars krijgen uiterlijk 9 juni per e-mail bericht.
Hoofd- en achtergrondfoto: Raymond de Vries
Bekijk dit artikel in het Uitagenda Magazine
Tekst: Liza Karsemeijer
© Uitagenda Rotterdam magazine, juni 2016
LET OP: op deze tekst rust auteursrecht. Het is niet toegestaan om deze in welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijke over te nemen, zonder toestemming van de uitgever.