Studium Generale organiseert het hele jaar door wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele programma's vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf 22 maart zijn er drie lezingen over de uitgaansgeschiedenis in het Erasmus Paviljoen.
In samenwerking met Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC), Music Talks en Erasmus Music Association zijn er drie lezingen onder de noemer: Muziek, Clubbing & Identity. Op 22 maart is de eerste lezing met als onderwerp Gabber. Onder leiding van Julian Schaap wordt de documentaire Gabbers! getoond en vertelt Koen van Eijck over de working class roots van het genre. DJ's Thrasher en Lucy Furr (PRSPCT Records) verzorgen een Gabber-beats showcase.
Op woensdag 29 maart is er aandacht voor het legendarische Nighttown. Thomas Calkins trapt de avond af met een uniek verslag van hoe het muzikale landschap van Rotterdam de afgelopen 50 jaar is veranderd. Daarna volgt een vertoning van de film Nighttown, over de legendarische maar verdwenen Rotterdamse club. Van 1988 tot 2006 was Nighttown een cultureel knooppunt aan de West-Kruiskade, zowel popzaal als dansclub, waar legendarische acts optraden (Nirvana, Ice Cube, Underworld, Amy Winehouse en vele anderen) en waar nieuwe geluiden uit EDM, hiphop, rock en daarbuiten werden gevoed. Na de vertoning zal Timo Koren een Q&A houden met de regisseur van de film, Marcel Haug, en de muziekdirecteur, Mike Redman.
De reeks wordt op 4 april afgesloten met The Ritual of Raving. Er is een minicollege van Femke Vandenberg, waarin ze de publiekservaring van elektronische dansmuziek belicht en uitlegt waarom het zo vaak wordt gelijkgesteld met een ritueel. Daarna volgt de veelgeprezen film Beats van Brian Welsh, die ons terugbrengt naar Schotland in de jaren 90 en twee vrienden volgt die alles op het spel zetten voor de ervaring van een illegale rave.
Alle lezingen zijn Engels gesproken, aanmelden kan via deze link.