Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde voor het Wereldmuseum Rotterdam uit de beeldarchieven van meer dan twintig erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s die in de tentoonstelling Dossier Indië te zien zijn. Naast foto’s laten film en persoonlijke verhalen een realistisch beeld zien van de laatste honderd jaar van de koloniale periode (1840-1949).
Het Wereldmuseum vroeg Hoffman als gastconservator. Hij verdiept zich al zo’n 25 jaar in de geschiedenis van “Nederlands-Indië”. Hoffman fotografeerde voor het Museum Volkenkunde o.a. in Tibet, Peru en Indonesië, en speelde in verschillende TV-series en toneelstukken met Indië als onderwerp.
Mythisch beeld
Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië vanuit verschillende perspectieven. Zo laat de tentoonstelling zien hoe er door fotografen uit de negentiende eeuw bewust en onbewust een mythisch beeld van de kolonie werd gecreëerd. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Maar gaandeweg veranderen de foto’s en ontstaat er een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen. Het perspectief verschuift van de Nederlandse kolonialen naar de gekoloniseerde Indonesiërs.
Merdeka
Dossier Indië kijkt verder dan het jaar 1949. De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin met roots in Indonesië, maakte in opdracht van het Wereldmuseum de fotoserie Merdeka. Samidin reisde hiervoor naar Indonesië. Merdeka is een persoonlijke reflectie op de koloniale erfenis die Samidin aantreft in het Indonesië en Nederland van vandaag de dag.
Meer info over de expo vind je hier.
Dit is gesponsorde content.