Ze zijn behendig, sterk en verkennen constant hun grenzen. Vijf virtuoze dansers laten spectaculaire moves zien in de voorstelling B-Boy in Maaspodium en Theater Zuidplein.
Zachtjes klinkt het zoemen van een massageapparaat op een onderrug. Het is nog vroeg in de ochtend als vijf B-Boys hun lichamen opwarmen in de theater zaal van het Maaspodium. Ze oefenen onder een witte stellage met aan de rechterkant een filmdoek.
De drie oudste B-Boys zijn bekend met het theater. Van Pom Arnold, Dietrich Pott en Remses Rafaelaweet regisseuse Jolanda Spoel van Maas wat ze kunnen. Bij de twintigers Tim Jansen en Kenji Hendriks ligt het anders. Ze komen regelrecht uit de rauwe wereld van het battelen. Kenji mag zich Nederlands kampioen noemen, maar zelf vindt hij dat onzin. De belangrijkste dansers uit zijn scene waren er immers niet om mee te battelen.
“Ik heb een enorme liefde voor hiphop”, vertelt Spoel, die behalve regisseuse ook hoofd podium en programmering is bij Maaspodium. “En binnen de hiphop hou ik enorm van breakdance. Als dansvorm is het nog volop in ontwikkeling. Bij veel andere dansvormen gaat het om het totaal, om uniformiteit. Bij breakdance gaat het juist om de eigenheid van elke danser: wie ben jij in je dans?
Spoel legt uit dat het heel wat uitmaakt of je ervaring van de straat kom of van een school. Op een dansschool leren dansers dezelfde skills. Maar B-Boys hebben zichzelf als individu ontwikkeld. Ze hebben zich ieder hun bewegingstaal eigengemaakt. Daardoor hebben ze allemaal unieke skills. “Deze voorstelling is een ode aan de breakdance.” Spoel wil breakdance echter niet mooier maken dan het is. “Breakdance is battelen. Er is rivaliteit, je moet trainen. Soms doet dat pijn. Het is een leven van bloed, zweet en tranen.
De voorstelling geeft een theatraal inkijkje in hun leven. Je leert ze beter kennen op het podium en met filmopnamen die goed zicht geven op hun bijzondere moves. Natuurlijk moet je alles niet letterlijk nemen, maar negentig procent van wat je ziet komt uit het leven van deze B-Boys. Overigens komt er ook een vrouw in voor. Zij zorgt ervoor dat de vijf mannen op hun apenrots flink worden ontregeld.
Nieuwsgierig? Koop hier je kaartjes!
De voorstelling is te zien in:
Maaspodium - 26 t/m 28 september en op 1,3, 29 en 30 november.
Theater Zuidplein - 17 oktober
Lees dit artikel ook in de Metro van 26 september.