Foto: Max Abadian
Zó extravagant, zó spectaculair en zo verbazingwekkend mooi. Ook sterren als Lady Gaga en David Bowie lieten zich kleden door Thierry Mugler.
In het Canadese Montreal beleefde de overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse maker Thierry Mugler in maart de wereldpremière. Daarna begon ‘Thierry Mugler: Couturissime’ aan een wereldtournee, om te beginnen in de Rotterdamse Kunsthal. Daar is veel meer te zien dan alleen de bevlogen modecreaties van de wereldberoemde ontwerper.
Muglers fascinatie
Mugler zegt het zo: “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens. Om dit wezen te verheerlijken gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb, zoals mode, shows, fotografie en video.” Bij Mugler is zijn favoriete wezen bijna altijd een onwaarschijnlijk sterke vrouw, vaak gehuld in bijzondere materialen als veren, latex of metaal. In de Kunsthal zijn honderdvijftig kledingcreaties te zien, naast clips, shows op video en schetsen. Ook is honderd keer te zien hoe beroemde fotografen als Helmut Newton zijn werk vol bewondering vereeuwigden.
Beroemdheden
Curator Annemarie Nycolaas vertelt: “Mugler zet ook de trend met beroemde modellen op zijn catwalk. Hij nodigt zangeressen en Hollywoodsterren als Diana Ross en Sharon Stone uit om shows voor hem te lopen. Sterren als David Bowie, James Brown en Céline Dion dragen zijn creaties.” In 2010 was een zwart-wit prêt-à-porter-ontwerp uit de winter van 1995-1996 te zien in de videoclip ‘Telephone’ van Lady Gaga (foto). Diverse kunstenaars ontwierpen verschillende ruimtes in de expositie. De outfit van Lady Gaga is te zien in een strak vormgegeven ruimte met veel zwart-wit ontwerpen.
Favoriet
Zoals dat hoort, geniet Nycolaas van de hele collectie, maar toch noemt ze graag haar favoriete ontwerp. “Dat is uit de collectie ‘Les Insectes’ haute couture zomer-voorjaar 1997 en gedragen door Jerry Hall. Deze collectie is geïnspireerd op reptielen en insecten, vogels en vlinders. Mugler was een vernieuwer en gebruikte synthetische materialen in plaats van echt bont en weigerde te werken met kostbare exotische huiden of zeldzame veren. In plaats daarvan bootste hij verenkleden en pantsers na.”
Lees dit artikel ook in de Metro van 10 oktober