Een dag met alleen maar films gemaakt door Rotterdammers of gedraaid in Rotterdam. Het was vorig jaar een succes bij International Film Festival Rotterdam en dus staat LantarenVenster op 25 januari opnieuw in het teken van de Rotterdamdag (RTM).
‘We zijn altijd heel internationaal georiënteerd op het festival, maar in Rotterdam wordt ook zo veel moois gemaakt. Het is zonde als die producties niet in de spotlight komen te staan’, vertelt programmeur Cathelijne Beijn. En dus heeft IFFR de speciale RTM-dag in het leven geroepen. Bezoekers komen over een groene loper LantarenVenster binnen en kunnen zich een dag lang vermaken met alleen maar Rotterdamse producties.
Deze editie is het programma een stuk uitgebreid. ‘Vorig jaar waren we om twaalf uur ’s avonds klaar. Nu hebben we een heel nachtprogramma erbij, met naast leuke films een spetterend slotfeest.’
Een van de hoogtepunten uit het programma is volgens Beijn de première van Vinyljunkies. Een documentaire over de Rotterdamse platenzaak Demonfuzz Records. Wat drijft de fanatieke platenverzamelaar die regelmatig naar deze bekende zaak aan de Nieuwe Binnenweg komt? Dat is wat filmmaker Elsbeth van Noppen met de film wilde onderzoeken. ‘Van Noppen is vj bij club Now&Wow en dat zie je in de film terug. Het is echt een visueel spektakel. In de film zie je onder andere een verzamelaar die meer dan duizend exemplaren heeft van Thriller van Michael Jackson. Iemand anders heeft werkelijk alles van David Bowie in de kast staan. David Bowie zelf heeft deze man nog gebeld om naar zijn eigen platen te vragen.’
Een andere aanrader uit het programma is volgens Beijn De Terugkeer, een serie van André
van der Hout met de Rotterdamse haven in de hoofdrol. Daarnaast zijn er korte films, Rotterdamse
classics, videoclips en talks. ‘De classics deden het vorig jaar heel goed. Rotterdammers
houden wel van nostalgie. Dit jaar draaien we onder meer Groeten uit Rotterdam
over de stad in de jaren tachtig.’
Bekijk het artikel in Uitagenda Magazine!
© Uitagenda Rotterdam magazine, januari/februari 2019
Tekst: Niels Goedhart
LET OP: op deze tekst rust auteursrecht. Het is niet toegestaan om deze in welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijke over te nemen, zonder toestemming van de uitgever.