Met jazz kun je alle kanten op improviseren. En die vrijheid nemen ook de muzikanten op Jazz International volop. Met als festivalthema ‘The Nordic’, komen veel bands en musici dit jaar uit Scandinavië.
Liefhebbers kunnen genieten van de verstilde, uitgestrekte klanken en de experimentele, soms absurdistische en surrealistische muziek uit de landen ten noorden van Nederland. Maar er is ook punkjazz uit Engeland, terwijl andere muzikanten de vrijheid meer zoeken in de richting van pop, rock, funk of klassiek. “Jazz is zo breed”, zegt de Sophie Blussé die onlangs Mijke Loeven opvolgde als directeur. “Jazz is ontmoeting, nieuwsgierig en vrij. De concerten op Jazz International zijn verfrissend en verrassend. Je zult er geïnspireerd vandaan komen.”
Headliners
Eén van de headliners is de Noorse trompettist Mathias Eick. Met zijn kwintet weet Eick de onmiskenbare sferen van de Americana op te roepen. De warme tonen, de opwindende solo’s en de voorliefde voor melodie zitten gebeiteld in de perfecte uitvoering van dit fenomenale kwintet met Ellen Andrea Wang op bas, die ook met haar eigen trio op het festival aanwezig is.
Bassisten
Wang staat als bassist in de bijzondere belangstelling van Blussé omdat ze zich, weliswaar op amateurniveau, ook graag uitleeft op de basgitaar. Met plezier constateert ze dat meerdere bassisten ook zingen op het festival. Dat geldt ook voor Thomas Poll die dit jaar in ‘The Pack Project’ zijn eigen droomband mag samenstellen.
Kleinschalig
Het fijnst aan het festival vindt Blussé het kleinschalige. “Jazz is bij uitstek een muzieksoort die je live moet horen. Je zit bovenop de muzikanten en kunt daarna nog een biertje met ze drinken. Dat vind ik super aan dit festival. Het grote commerciële geweld is hier volstrekt afwezig. Daarbij is de programmering zo dat je geen enkel optreden hoeft te missen. Dat vind ik belangrijk.”
Foto: Carel van Hees
Lees dit artikel ook in de Metro van 26 oktober.