Met De Canon van Nederland wordt met iconische sleutelstukken de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis getoond. Komend weekend (22 en 23 oktober) vindt de eerste editie plaats van de Canondagen.
In Rotterdam kunnen geschiedenisliefhebbers een wandeling maken van Hotel New York via Katendrecht naar het ss Rotterdam om daar een bezoek te brengen aan het iconische stoomschip. Bij Hotel New York ontvang je gratis een plattegrond en een opdrachtenboekje. De plattegrond en het opdrachtenboekje zijn gratis op te halen maar wel graag vooraf aanmelden via marketing@hotelnewyork.nl.
Bij het Maritiem Museum is het de hele maand oktober (de maand van de geschiedenis) al mogelijk om behalve de tentoonstelling Meidagen 1940 te bezoeken, ook een interactieve inhoudelijke wandeling te doen. Het museum heeft een toer langs historische brandpunten samengesteld. Onderweg worden op de mobiele telefoon de filmpjes en audiofragmenten over het bombardement op 14 mei 1940 afgespeeld.
Canon van Nederland
Andere Rotterdamse musea en erfgoedinstellingen zijn ook aangesloten bij het initiatief zoals Museum Boijmans Van Beuningen. Verschillende collectiestukken zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de vensters Jeroen Bosch, Erasmus en Haven van Rotterdam. Aangezien Museum Boijmans van Beuningen momenteel gesloten is in verband met een verbouwing zijn de geselecteerde werken via de website van de Canon van Nederland te zien.
Het gaat om De Marskramer en De heilige Christoffel van Jeroen Bosch. Het portret van Desiderius Erasmus is geschilderd door Lucas Cranach de Oude, één van de grootste meesters van de Duitse Renaissance. De Franse kunstenaar Paul Signac schilderde in 1906 de Haven van Rotterdam. De haven ligt dan nog dichterbij het centrum en is vanuit zijn hotelkamer te zien.
Drie stukken uit de collectie van het Belasting & Douane Museum zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de vensters De Grondwet, Max Havelaar en Europa. Het eerste sleutelstuk is het koffertje van minister Lieftinck uit 1946. Met dit koffertje is de traditie begonnen om de rijksbegroting tijdens Prinsjesdag aan te bieden.
Het beeld van een Indonesische belastingambtenaar is het tweede sleutelstuk. Voor de uitvoering van het cultuurstelsel in Nederlands-Indië maakt de Nederlandse kolonisator voor de uitvoering van het beleid gebruik van lokale ambtenaren. De kleding van de afgebeelde Indische ambtenaar toont zijn tussenpositie binnen het koloniale systeem.
De schapenzakken en mantels die worden gebruikt voor de botersmokkel vormen het derde sleutelstuk. Ze vertellen het verhaal van de botersmokkel in de jaren vijftig die op de grens van Nederland en België plaatsvindt.
Bibliotheek Rotterdam presenteert verschillende sleutelstukken die het venster Erasmus uit de Canon van Nederland illustreren.
Foto SS Rotterdam: Daar Zijn
Achtergrondfot Hotel New York: 500 Watt