Theaterfestival de Parade begint de zomerse rondreis door Nederland met een editie in het Rotterdamse Museumpark. Van 21 tot en met 30 juni zijn er volop voorstellingen in het park.
Rozentuin
Minister Ingrid van Engelshoven opent de Rotterdamse editie van het festival. Meteen daarna laat ze zich onderdompelen in een Rotterdamse act: ‘Ma Pang Pang’ van onder meer Tjon Rockon, Hajo Doorn en Alida Dors laat de minister het ritme en de emoties van dancehall voelen. De voorstelling speelt zich af in de prachtige Rozentuin die dit jaar een prominente rol speelt. Met de bouw van het spiegelende, nieuwe depot van Museum Boijmans Van Beuningen is het passen en meten in het Museumpark, maar de Parade maakt van die nood een deugd. In de Rozentuin wordt tijdens het hele festival buiten gespeeld, zonder dak dus. Dat voelt intiem met het publiek op dezelfde hoogte als de spelers.
Podium in het water
Nieuw is een podium dat gebouwd wordt in het water en waarop artiesten en publiek een mooi uitzicht hebben op het festival. Dit podium zal veel gebruikt worden door de spelers om ‘parade te maken’, anders gezegd: om op veelal ludieke wijze hun eigen voorstellingen onder de aandacht van het publiek te brengen. Inhoudelijk is er veel te beleven.
Vijftig shows
De hele zomer zullen er in totaal in alle steden zo’n tachtig voorstellingen te zien zijn, waarvan het programma in Rotterdam er een kleine vijftig telt. Daarin treden zowel gerenommeerde artiesten op als aanstormend talent. Ellen ten Damme zal veel publiek trekken met haar band, net als het trio De Sandra’s dat bestaat uit Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Haye van der Heijden.
Scapino Ballet
Ook zijn er aardig wat Rotterdamse acts. Voor Scapino Ballet is het optreden op de Parade met ‘Tof’ een primeur. De jonge choreografe Nicole Caruana, afkomstig uit Buffalo (New York), maakte een aanstekelijke choreografie met energieke en ontroerende scenes en veel subtiele humor. Ze liet zich hierbij inspireren door jazz, ballroom, klassieke muziek en Walt Disney, wat leidt tot een kleurrijk geheel.
Lustopwekkend
Lisa Mosmans van de Parade is benieuwd naar de bekende gezelschappen en spelers, maar tipt toch vooral jonge makers waaronder Toneelgroep Oostpool met ‘Alles wat liefde is’. Met tachtig iconische filmscènes én het publiek gaan zij de liefde te lijf. Dat is altijd sexy, gevaarlijk en onvoorspelbaar zoals de liefde zelf. Het resultaat is een lustopwekkende romcom waarvan het publiek de uitkomst bepaalt. Een aanrader is ook de voorstelling ‘Come Unity’ van het jonge collectief Poly Poly, boordevol hartenwensen en inspiratie voor een betere wereld. Op zoek naar een nieuwe samenleving stappen Eva, Abe, Nienke en Annica in een Volkswagenbus. Zij vinden dat je om anderen bekommeren ‘f*cking sexy’ is.
Flipperkast
Ook elders in de stad, op het Centraal Station, is de Parade zichtbaar. Daar staat een grote flipperkast in Paradestijl vol met bijzonderheden van het theaterfestival.
Lees dit artikel in onze bijlage 'Uit in Rotterdam', in de Metro van 20 juni.