Als je denkt aan architectuur in Rotterdam denk je vrijwel meteen aan de moderne gebouwen die de stad rijk is. Maar kijk ook eens naar de oude! Een aantal oude panden heeft het bombardement in 1940 overleefd en zijn zeker het bekijken waard. Hier een lijstje met inspiratie.
> St. Laurenskerk - 1525
Dit is het oudste gebouw in het centrum van Rotterdam. Tijdens het bombardement in 1940 is de kerk ernstig verwoest, maar is tussen 1952 en 1968 volledig gerestaureerd. De kerk is vandaag de dag een plek voor ontmoeting, bezinning en inspiratie, bijvoorbeeld tijdens een concert, lezing, congres of diner. De kerk heeft de status van Rijksmonument.
- Grotekerkplein, Centrum
> Stadhuis Delfshaven - 1580
Het pand waar nu Stadsbrouwerij De Pelgrim in zit, behoort tot één van de oudste gebouwen in Rotterdam. Delfshaven was omstreeks de bouw van het voormalige raadhuis geen stad maar een stadsdeel van Delft, pas toen Delfshaven rond 1800 een zelfstandige gemeente werd, diende het pand daadwerkelijk als stadhuis. Tegenwoordig kun je er lekkere biertjes drinken.
- Aelbrechtskolk 12, Delfshaven
> Zakkendragershuisje - 1653
In dit huisje kwamen de broeders van het Zakkendragersgilde samen. Zij brachten de zakken graan, grondstof voor de vele distilleerderijen in Delfshaven, op hun rug naar de pakhuizen en branderijen. Tot 2007 zat er een tingieterij in het gebouwtje, nu wordt de ruimte gebruikt voor kleine evenementen en expo's.
Voorstraat 13, Delfshaven
> Schielandshuis - 1665
In eerste instantie het onderkomen van het Hoogheemraadschap Schieland. Daarna heeft het pand vele huurders. Zo stelde mr. Boymans zijn kunst er tentoon, was het gemeentearchief er gevestigd en ook de bibliotheek. Het gebouw overleefde wonderlijk het bombardement en van 2011 tot 2013 was het het onderkomen van Museum Rotterdam (nu aan de Meent). Nu zit Rotterdam Tourist Information in het pand.
Coolsingel 114, Centrum
> Rechter Rottekade - 1700
De nummers 405 t/m 417 aan de deze straat zijn de oudste woonhuizen in het centrum van Rotterdam. De bewoners redden hun huis in 1940 door met emmers water uit de Rotte de panden nat te houden. Ze zijn uniek door de wand- en plafondschilderingen. Nu worden de huizen verhuurd aan particulieren.
Rechter Rottekade 405-417, Noord
> Witte Huis - 1897
Eén van de eerste wolkenkrabbers! Want een tijdlang was dit het hoogste kantoorgebouw van Europa. In 1940 bleef het staan tijdens het bombardement en in de jaren 90 is het gebouw zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. In 1977 werd het pand gekocht door de Westmeijer Groep en op de begane grond zit onder andere Grand Café Het Witte Huis.
Geldersekade 1, Centrum
> Stadhuis Rotterdam - 1921
Hier komen we allemaal wel eens. Na jaren aan de Hoogstraat gezeten te hebben, was het hoog tijd voor een grotere locatie. Er werd gekozen voor een stadsboulevard met monumentale gebouwen waaronder het nieuwe stadhuis en het postgebouw; de Coolsingel. Ook dit pand overleefde de bommen, maar de enorme hitte in de dagen na 14 mei 1940 droogde het beton erg uit waardoor het zwart werd. In 2000 is de gevel met een speciale techniek gereinigd en ziet die er weer uit zoals voorheen.
>> Vanaf eind mei is het Rotterdam Architectuur Maand. Check hier wat er te doen is!
Foto: Jan Bijl