Rotterdam heeft een aantal fijne musea. Ze tentoonstellen geweldige kunstwerken of hebben om de zoveel tijd een nieuwe expositie. De gebouwen waar deze musea in huishouden hebben vaak ook een mooi verhaal. Wij hebben een aantal musea op een rij gezet die ook van buiten te bewonderen zijn.
Wereldmuseum Rotterdam
In 1851 werd het prachtige (statige) pand aan de Willemskade in gebruik genomen door de Vereeniging der Koninklijke Yachtclub. De leden schonken scheepvaartkundige voorwerpen, scheepsmodellen en etnografische objecten aan de vereniging. In 1873 werd het Maritiem Museum Prins Hendrik opgericht en na de dood van Prins Hendrik werd het gebouw eigendom van de gemeente waarna op 1 mei 1885 het Museum voor Land- en Volkenkunde, het huidige Wereldmuseum, werd geopend.
Depot Boijmans Van Beuningen
Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, maar je hoeft dus echt niet naar binnen om te genieten van het imposante gebouw. Het Depot is ontworpen door architect Winy Maas, medeoprichter van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Met zijn ronde vorm en zijn reflecterende glazen gevel weerspiegelt het Depot het groen en de gebouwen rond het Museumpark. Lees hier meer over het prachtige ontwerp.
Kunsthal Rotterdam
De Kunsthal is in 1988-1989 ontworpen door de architect Rem Koolhaas. Hij heeft voor de Kunsthal bouwmaterialen als travertijn en parket gebruikt, maar ook goedkope materialen zoals plastic golfplaat, kaal beton, gegalvaniseerde stalen roosters en ruwe boomstammen. Op 1 november 1992 is de Kunsthal officieel geopend en op 1 februari 2014 is de Kunsthal heropend na een verbouwing van zeven maanden: onder andere de hoofdentree is toen verplaatst.
Kijk-Kubus
De kubuswoningen zijn al bijna 40 jaar een bijzonder fenomeen in Rotterdam. Kenmerkend voor de kubuswoningen zijn de schuine wanden, driehoekige vloeren (1e en 3e etage), zeshoekige vloer (2e etage). De Kijk-Kubus is voor €3.00 van binnen te bewonderen, maar het is natuurlijk al een beleving om er langs of onderdoor te wandelen.
Atlas Van Stolk
Met bijna 250.000 afbeeldingen over de Nederlandse geschiedenis behoort de collectie van de Atlas Van Stolk tot de belangrijkste nationale beeldcollecties. De verzameling werd op den duur te groot en werd in bruikleen gegeven aan de gemeente. Sindsdien is de collectie te zien in het Schielandshuis. Het Schielandshuis werd gebouwd tussen 1662 en 1665 in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland. Het is een gebouw waar je zeker even voor stil blijft staan.
Chabot Museum
Het Chabot Museum zit sinds 1993 gevestigd in een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Dit monument van het Nieuwe Bouwen aan het Museumpark is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas. De villa is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis, in opdracht van de familie Kraaijeveld. Kenmerkend voor het huis zijn de lichte ruimtes, de openheid naar de tuin en het zicht op de omgeving van het Museumpark. De tuinen van het Chabot Museum en de overige Museumpark villa’s vormen een groene oase in het centrum van de stad.
Foto: Iris van den Broek