Ruim 150 jaar geleden bracht Toonkunst Rotterdam de Matthäus Passion, het meest iconische stuk van componist Bach, als eerste naar Nederland. Dat bijzondere jubileum wordt deze maart gevierd met de Rotterdamse Matthäus.
Toonkunst Rotterdam gaat met verschillende muzikale evenementen verspreid door de stad Rotterdammers verbinden. Op 4 maart is er al de Scratch: een dag waarop Rotterdammers bijzondere delen uit het stuk zelf kunnen leren onder begeleiding van professionals. Tijdens de Ariadag worden verschillende aria’s met elkaar gezongen én spreken solisten over hun eigen ervaring. Daarnaast worden op tien locaties in Rotterdam en omgeving kleine gezongen presentaties gehouden, waaronder in de Pauluskerk, het Maasstadziekenhuis en Revalidatiecentrum Rijndam.
De jongeren komen op 19 maart aan bod met de speciale Young Matthäus in de Maassilo: zingen, ervaren en dansen op de afterparty. De afsluiter van de feestmaand is het slotconcert in De Doelen, waar 200 schoolkinderen uit Rotterdam samen zingen met de koorleden van Toonkunst. Een bijzondere afsluiting van een maand waarin muziek centraal staat.
Toonkunst Rotterdam, opgericht in 1829, is het oudste oratoriumkoor van Nederland. In 1870 brachten zij als eerste koor de Matthäus Passion naar Nederland met een bijzondere uitvoering in Rotterdam. Ondertussen kent het koor zo’n honderd leden variërend in leeftijd, ervaring en achtergrond. De leden zingen onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken verschillende stukken, van barok tot twintigste eeuw en van romantiek tot eigentijdse componisten. Daarnaast geeft Toonkunst Rotterdam eens in de vijf jaar concerten in het buitenland en werkten zij in 2019 nog samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest
Toonkunst: “We willen af van het ‘stoffige’ imago. De Matthäus gaat over vriendschap, verraad en vergeving. Onderwerpen die ook vandaag nog ontzettend actueel zijn. Met de muziek willen we mensen met elkaar verbinden, in contact brengen en samen laten komen: dichtbij brengen. Niet alleen door verschillende locaties in Rotterdam aan te doen, ook door meer uit te leggen over de betekenis van het stuk en de focus te leggen op de boodschap. We hopen dat dit bij meer mensen aanslaat.”