Ben je op zoek naar een leuk gezinsuitje en wil je een keer wat anders doen dan naar de dierentuin of speeltuin? Bezoek dan eens een museum! Brigitte van Kunstfanaatjes geeft een selectie van de 6 leukste musea voor kinderen in Rotterdam.
Voor het geld hoef je het niet te laten, er gelden speciale toegangsprijzen voor kinderen en sommige musea zijn zelfs gratis. Heb je zelf een Museumkaart of Rotterdampas, dan is het helemaal een budget-trip!
#1. Villa Zebra
Joepie, het enige kinderkunstmuseum van Nederland staat gewoon in Rotterdam! In de tentoonstelling ZELF! komen peuters en kleuters spelenderwijs in aanraking met hedendaagse kunst. De interactieve kunstinstallaties stimuleren de verbeeldingskracht, taalontwikkeling, motoriek en creativiteit. Elke maand wordt er een Klooimiddag en een Voorleesmiddag georganiseerd. En natuurlijk is er gedacht aan een verschoningsplek, een krukje bij de wasbak zodat peuters gemakkelijk hun handjes kunnen wassen en kun je er lekkere poffertjes eten!
Foto: Nienke Homans
#2. Maritiem Museum
Als je Maritiem Museum zegt, dan zeg je Professor Plons. Ik snap nog steeds niet wat een professor nu precies te maken heeft met de Rotterdamse haven, maar dat moet ik nog maar eens beter doorlezen. Er is in de kinder-doe-tentoonstelling in elk geval genoeg te beleven: schepen laden en lossen, vissen vangen en zeilen hijsen. De tentoonstellingsruimte is helemaal ingericht op kinderen en ouders, zo staan er overal bankjes en is er zelfs een koffieautomaat aanwezig. Je kunt er helaas geen hapje eten, maar je mag wel je eigen eten en drinken meebrengen. De rest van het museum is ook zeker de moeite waard, zo kun je authentieke scheepsmodellen bewonderen en een kijkje nemen op een groot cruiseschip.
#3. Natuurhistorisch Museum
Wauw, hier kun je dieren, fossielen, schelpen en planten van over heel de wereld zien. Vergeet het skelet van olifant Ramon en de enorme potvis niet! Voor de jonge bezoekers heeft het museum een vaste speurtocht ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…’ voor kinderen tot en met 6 jaar (die nog niet kunnen lezen). Er is een verschoningsplaats aanwezig op het invalidentoilet. Wil je hier gebruik van maken, dan moet je je melden bij de balie. Iets lekkers eten kan aan de overkant, in het Kunsthal Café.
#4. Boijmans Van Beuningen
Er wordt altijd even gevoetbald als we bij Boijmans zijn. In de voetbalkooi, dat een beroemd kunstwerk is van kunstenaar Olaf Nicolai. Fijn voor kleintjes, maar zeker ook prettig voor papa’s en mama’s om even bij te komen met een kop koffie op het terras. Binnen komen kleine kunstfanaten ogen te kort: van Kokoschka’s enorme aap, een grappig mannetje dat zijn hoofd door de vloer steekt tot een oneindige spiegelkamer. Het is jammer dat het museumrestaurant geen kinderstoelen of een speelhoek heeft, wél kun je er boterhammen met pindakaas en jam bestellen.
Fotografie: Rob van Dalen
#5. Kunsthal Rotterdam
Ook buiten bij de Kunsthal kunnen kids flink wat energie lozen. Naast de enorme stenen die uitnodigen tot klauteren, is de steile hellingbaan bij de ingang ideaal om overheen te rennen. Ook de grappige sculpturen zijn favoriet. Binnen is het elke keer anders, omdat de Kunsthal geen eigen collectie heeft. Gelukkig zijn er (meestal) wel altijd pannenkoeken in het Kunsthal Café!
#6. Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst
Het is niet de plek waaraan je als eerste denkt met kinderen. En daar denkt het centrum zelf waarschijnlijk ook zo over, aangezien er op de website enkel over scholenbezoek gesproken wordt en niet over families. Maar drempelvrees is niet nodig: juist jonge kinderen kijken nog geheel onbevangen: interactieve videokunst met lichtjes en geluiden, schilderijen met enkel kleurvlakken of vage installaties. Hoe gekker des te leuker je koters het vinden! Sinds kort is er een verschoonplek op de begane grond. Er is geen museumcafé, maar hé je bent op de Witte de Withstraat dus keuze genoeg, ga bijvoorbeeld naar Hopper of Supermercado: fijne lunchplekken met een speelhoek.
Foto boven: Anke Meijer