Een bar met heerlijke bistrogerechten of een bistro met een gezellige bar: hoe je het ook noemen wilt, Café Pompette is een nieuwe, nu al populaire, aanwinst in Rotterdam-Noord waar je komt om met elkaar te borrelen, te smullen van de gerechtjes van chef en eigenaar Remco van de Lagemaat en met elkaar en andere gasten een gezellige tijd te beleven. Remco: ‘Het moet een beetje rumoerig zijn en lekker druk.’ Gaat er bij het lezen van zijn naam een belletje rinkelen? Dat kan heel goed. Samen met zijn voormalige partner startte hij met Bistrot du Bac - inmiddels overgenomen door Joost en Maartje van de Braak. Daarna volgden Osteria Vera, Bar Berta en in oktober 2022 was het dan tijd voor zijn nieuwe avontuur: Pompette.
Pompette vind je in een prachtig hoekpandje aan de Bergselaan, waar voorheen onder meer banketbakkerij Vroon gevestigd was. Voordat het de beurt was aan Remco, zat er in hetzelfde pand een shishalounge en naar verluidt zelfs een bordeel. Het vuige verleden van het pand in combinatie met de prachtige details die zijn overgebleven van de bakkerij, zoals de goudkleurige decoraties op en kleine handgeschilderde schilderijtjes in de muur, maken dit een heerlijke Rotterdamse no-nonsensezaak, passend bij de stijl van de chef. Remco: ‘Zo’n zaak als we hier hebben, is echt uniek. Het is heel echt, dat kun je niet bouwen.’
Bij Pompette kookt Remco van de Lagemaat op hoog niveau, maar zonder al te veel poespas en ook kan de menukaart dagelijks wisselen. ‘Ik wil ’s ochtends lekker naar mijn leveranciers kunnen karren, kijken wat voor mooie producten er zijn en daarmee aan de slag gaan.’ In zijn gerechten ligt de nadruk op de Franse keuken, waardoor zeevruchten, paté en een mooi stuk vlees of droge worst niet kunnen ontbreken. Dat wil niet zeggen dat er geen ingrediënten uit andere keukens voorbijkomen. ‘Goede sojasaus of miso is te gek om mee te werken, dus waarom zou ik mijzelf beperken? Ik wil gewoon lekker koken zonder grenzen.’
De gerechten wisselen regelmatig, maar wat je kunt verwachten zijn: een zelfgemaakte boerenpaté met brioche, oesters, langoustines, beenmerg, kalfswang, oeuf mayonnaise en nog veel meer plats uit de Franse keuken waar Remco zijn eigen draai aan geeft. Hierdoor wordt het geheel vaak net iets verfijnder en van hoog niveau. Ook blijft Remco, mede doordat hij niet krampachtig vasthoudt aan het Franse, iedere keer verrassen met spannende smaken. Naast vis- en vleesgerechtjes staan er ook altijd vegetarische opties op het menu. Bij Café Pompette doet Remco van de Lagemaat waar hij zelf zin in heeft en dat is lang zo slecht nog niet.
Behalve Café Pompette zijn er afgelopen periode nog veel Frans georiënteerde etablissementen geopend. Hier kun je ook van de Franse cuisine genieten.
Louise
Aan de Veerhaven is een kleine Franse nederzetting te vinden. Het begon met Louise Petit Restaurant waar lunch en diner wordt geserveerd. Op de eerste verdieping werd vervolgens een wijnbar ingericht en daarna werd er een naastgelegen pand bijgetrokken waar ontbijt, brunch en lunch wordt geserveerd.
Bistrot-Bar Frère
In Blijdorp is Frère te vinden op de Statenweg, gebroederlijk opgezet door een aantal vrienden uit de horeca. De bistrot is een plek voor iedereen die een voorliefde heeft voor Frans eten en groovy muziek. Op het menu staat bijvoorbeeld een vegan steak-tartare of de huisgemaakte bitterbal.
Bistro du Bac en La Petite Souer
Op Katendrecht is het intieme Bistro du Bac al jarenlang een populaire bestemming aan het Frans aandoende Deliplein. Hier worden klassiekers als oeuf en mayonnaise, geurende escargots, boeren terrines, steak tartare, onglet, canard en ile flottante geserveerd. Vorig jaar openden dezelfde eigenaren La Petite Souer aan de Atjhstraat, het kleine zusje van Bistrot du Bac. Een plek waar iedereen met elkaar samen kan komen voor een bijzonder glas en bijpassend gerechtjes in een Franse ambiance.
Brasserie Jules
Aan de Pannekoekstraat is Pierre al lang de plek voor Franse gerechten. In het World Trade Center baten ze nu ook Jules uit. Een plek voor ontbijt, lunch en diner, geïnspireerd op de Franse keuken met een eigentijdse twist.
Bar Bistro LOEVetDIE
In het opkomende Oude Noorden is in 2022 LOEVetDIE geopend. Met echte Franse klassiekers zoals afgelakte kastanjes met spek, Gebrande eendelever en Côte du Boeuf op de menukaart en goede wijnen.
Diepnoord
Twee jeugdvrienden hebben rond de jaarwisseling hun intrek genomen aan de Bergweg. Er zijn Franse gerechten, wijnen en in het weekend regelmatig dj's die vooral hiphop draaien.
Tekst Café Pompette: De Buik van Rotterdam
Foto Café Pompette: Titia Hahne
Foto La Petite Soeur: Annekaere Fotografie