De foto is iconisch geworden: Jackie Kennedy, met de bloedvlekken nog op haar roze Chanel-mantelpak, staart in de cabine van Air Force One verwilderd voor zich uit, terwijl naast haar Lyndon B. Johnson haastig wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten. Bekijk hier de trailer.
Jackie Kennedy had er op 22 november 1963 nog geen drie jaar opzitten als first lady. Amerikanen kenden haar als een onberispelijk stijlvolle, maar ook wat afstandelijke vrouw. Toen kwam die historisch geworden rijtoer door Dallas. Jackie zat in een open limousine naast haar man, president John F. Kennedy, toen hij van afstand werd doodgeschoten. Hij zakte op haar schoot ineen, hevig bloedend uit zijn hoofd.
In de dagen die volgden, transformeerde Jackie Kennedy van de zwijgzame echtgenote van de president in een nationaal icoon, een toonbeeld van kracht en waardigheid in diepe rouw. Haar publieke optreden gaf houvast aan een geschokte bevolking, en maakte haar tot een van de meest bewonderde vrouwen van haar tijd. De rest van haar leven zou ze in het oog van de wereld doorbrengen, achtervolgd door paparazzi.
Natalie Portman als de first lady met het bebloede mantelpak
Met Jackie verschijnt ruim twintig jaar na haar dood eindelijk de eerste film waarin haar verhaal centraal staat. Wat valt er veel te vertellen over haar fascinerende leven: van haar jeugd in de New Yorkse high society, het alcoholisme van haar vader, haar hofmakerij met Kennedy en zijn escapades tijdens hun huwelijk tot haar hervonden geluk met de Griekse miljonair Aristoteles Onassis.
En laat de kracht van Jackie nou zijn dat geen van die zaken aan bod komt.
Pablo Larraín, de Chileense regisseur van NO die met Jackie zijn Engelstalige debuut maakt, durfde zich te beperken tot een bescheiden greep uit de biografische schatkamer. De film speelt zich geheel af in de twee weken die volgden op de moord op Kennedy, met flashbacks uit de twee jaar ervoor. Die geconcentreerde aanpak brengt ons veel dichter bij Jackie Kennedy dan een volgeladen biopic dat ooit had gekund.
Vol overgave stort Jackie zich op de organisatie van de uitvaart. Dat is na de dood van een geliefde altijd een overweldigende taak, laat staan als de hele wereld meekijkt en de volledige top van de Amerikaanse politiek zich er tegenaan bemoeit.
Jackie worstelt met hoe ze haar man kan laten voortleven in de collectieve herinnering, en met hoe ze hem zelf eigenlijk moet herinneren. Ze zoekt in haar publieke rouw naar een plek voor haar privéleven. Natalie Portman geeft haar personage, omringd door zoveel mannen die haar nauwelijks serieus nemen, een magnetische gelaagdheid.
Zo brengt Jackie een van de schokkendste gebeurtenissen uit de moderne Amerikaanse geschiedenis terug tot menselijke proporties. Kijk opnieuw naar die iconische foto van het tafereel in Air Force One, en er is opeens een wereld opengegaan.
Vanaf 25 januari te zien op het International Film Festival Rotterdam en regulier vanaf 16 februari
Regie Pablo Larraín
Met Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig
Bekijk dit artikel in het Uitagenda magazine
Tekst: Erik Schumacher
© Uitagenda Rotterdam magazine, januari/februari 2017
LET OP: op deze tekst rust auteursrecht. Het is niet toegestaan om deze in welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijke over te nemen, zonder toestemming van de uitgever.